iPhoto on Mac sux

iPhoto ima svoje dobre plati. Priključiš fotoaparat in slike lepo skopira na računalnik. Določiš event v katerega paše, in omogoča urejanje fotk po albumih ter tudi na osnovi prepoznave fac in lokacijskih podatkov v slikah. Dela hitro in zanesljivo. Prijazen za uporabo.

Kje se mu pa zalomi?

Če želiš uporabljati iste fotke na dveh računalnikih, ju sicer lahko povežeš na isi library, vendar tisti računalnik, ki dostopa preko mreže, dela bolj kot počasen posnetek, kot kaj drugega. Ok, lahko je povezano z hitrostjo (notebooka imam preko WLANa) ampak vseeno dela prepočasi za resno delo. Ravno tako ne sme iPhoto biti hkrati odprt na obeh mašinah.

In tako sedaj delam tako, da imam glavni library na iMacu, na macbooka pa prenesem fotke iz fotoaparata, ko jih pa hočem takoj uporabiti, nato pa jih prenesem še na iMaca, na macbooku pa pobrišem.

In tukaj se skriva hakeljc. Če sedaj v iPhotu na notebooku te fotke postam na facebook, se lepo objavijo. Vendar ko jih kasneje iz iPhoto pobrišem, se pobrišejo tudi iz facebooka. Ker je tale iPhoto pri povezavi na facebook malce preveč pameten.

Zaenkrat sem to rešil s tem, da jih pač na facebook prenašam preko Picase. Sicer se počasi pojavlja vprašanje, čemu bi ob Picasi sploh še rabil iPhoto.

In to vse samo za to, ker se en iPhoto library ne da lepo uporabljati iz več mašin. Go Apple go!