10 letni (ne)razvoj pri mobitelih

Še dandanes se spomnim, kako je kolegica poznavalsko ugotovila da moj novi Motorola 8800 ne zna prikazati imena pošiljatelja SMSja njena mobi rega (tista opeka iz prve serije) pa zna. Ali pa je bilo morda obratno. V bistvu me takrat to sploh ni brigalo, ker gre takrat niti SMSji še niso bili popularni.motorola_8800

Ampak sedaj, več kot 10 let pozneje, se pa na to spomnim vedno, kadar dobim klic na mojo Nokio 5800 XM, in mi ne pokaže kdo me kliče. Ja ja, pokaže številko, ki pa jo ne poveže z imenom klicatelja iz imenika. Vzrok je naravnost banalen. Ker imam isto številko pač dvakrat v imeniku. Morda enkrat z kodo države, drugič pa brez. Ali pa obakrat čisto enako, pogosto tudi na isti osebi, enkar pač kot mobilno, drugič pa recimo kot službeno. Takšna “zmeda” je pač posledica raznih sinhronizacij z računalnikom, z različnimi programi, pa prenosov med telefoni, pa pošiljanje in sprejemanja preko bluetooth in SMSjev.

In potem telefon pač najde dva ustrezujoča zapisa, in čeprav se nanašata na isto osebo, imena ne prikaže. Da ne omenjam da ima tale Nokia dovolj velik ekran, da bi komot izpisala do 5 oseb, ki bi morebiti ustrezala. Tako pa raje ne izpiše nič. NE nazadnje bi lahko po samem klicu zatežila, EJ 5 ljudi ustreza, dejva to uredit za drugič. S kom si ravnokar govoril?

Pa recimo lahko bi ob klicu človeka, ki ga imaš v telefonu brez kode države, lepo ponudil da spravi številko v standardizirani obliki od + naprej. Saj takrat telefon točno ve, kakšna je celotna številka. In bi to komot ponudi. Ampak ne. Tako malo je včasih potrebno, in bi bila uporabniška izkušnja takoj precej boljša. Vsaj pri uporabnikih kot sem sam, ki se mi res ne da urejati imenika, ker imam kaj precej pametnejšega in manj duhamornega za početi.