Rupel in Pahor

Andrej Košak, je na svojem blogu objavil zanimivo analizo Pahorjevega strinjanja z Ruplovo kandidaturo za veleposlaniški stolček.

Ja, Pahor se dejansko po eni strani obnaša kot da volitve še niso mimo, in še kar naprej obljublja in obljublja. Kako bodo spremenili način vladanja. Kako bodo res poiskali kompetentne ljudi. Po drugi strani pa kot da že ima mandat. In že deli pogačo. Oziroma v Ruplovem primeru stolčke.

Pahor bi z tem nujno moral počakati niti ne predsednika vlade, ampak predvsem zunanjega ministra. Minister mora imeti možnost postaviti si ekipo, s katero bo lahko delal. In kot pravilno ugotavlja Andrej, Rupel ni ravno zgleden timski igralec. In mu čisto nič ne bi škodilo, če bi ga za kakšno leto ali dve poslali na kakšno manj ugledno in udobno mesto.

Seveda je pa tudi vprašanje, če si Pahor z takšnimi potezami nekako pušča odprta vrata pri opoziciji. Da če se muna levici res malce zakomplicira, da se bi veeno poiskusil povezati z Janševo SDS. Nenazadnje je Drnovšek dolga leta spretno slalomiral med strankami, ki jih je vključeval v koalicijo. Pahor, ki mu gredo kopiranja raznih stilov (remember tretja pot od Blaira) kar dobro od rok, tega prav gotovo ni spregledal.

Počakajmo program. To bo prva točka, kjer se bo videlo ali bodo naslednja štiri leta bolj podobna manekenski promendi, ali državotvorjenju.