Aretacije in preiskave v gradbeništvu – zakaj je to novica?

Zakaj je ta novica dejansko NOVICA? Zakaj si zasluži bistveno večjo pozornost, kot ostale nvice iz črne kronike?

Enostavno zato, ker pri nas o pravni državi lahko več ali manj sanjamo, predvsem na področju pregona “belih ovratnikov”. Zato smo veseli že samega začetka postopka, na uspešen konec, pa niti ne upamo pomisliti. Ankete (24ur.com, finance.si) kažejo koliko slovenci verjamemo v postopke v pravosodju.

Pa da smo si na jasnem, VSI so nedolžni, dokler jim krivda ni dokazana. Ampak če tako malo ljudi verjame, da bo rezultat postopkov ničen, potem so bodisi preiskovalci zanič (preiskujejo tam kjer dejansko ni nič) ali pa kasnejši postopki (ne spravijo do obsodbe). Ali pa so enostavno oboji.

Definitivno se ob tem pojavi vprašanje, ali niso te začeti pregoni sestavni del priprav na jesenske volitve. Kao, AHA sedaj smo se končno otresli bremen preteklosti, obračunali bomo z temi neokapitalističnimi tajkuni in uvedli red v to državo. Ej dragi Janša, 3 leta, 3 leta je bilo časa. Sedaj pred volitvami je pravi čas? Je, pravi čas za predvolilne aktivnosti.

Dodatno zaskrbljujoče pa je to, da se te preiskave povezujejo z bojom proti tajkunom. Tajkunom v smislu prihvatiziranja. Zakaj je to zaskrbljujoče? Ker daje vtis, da se bori proti vsem, ki imajo ali upravljajo kapital. Kar počez. Da bo dovolj to, da si premožen, in boš preganjan. Če Janša tega ne bo uspel pravočasno obrzdati, se bo stampedo dejnsko zgodil. Pa ne množic na tajkune, ampak premožnejših v tujino.

Sicer pa se je o “povezavah” v gradbeništvu govorilo že zelo dolgo. In bi bilo lepo, če bi prišli do ustreznega sodnega epiloga. Čim prej. Pa naj si bo takšen ali drugačen. Glavna korist bo, da se proces zaključi, in gremo lahko naprej.