LDS predlaga SWF – Sovereign wealth fund

Dragulji v družinski skrinji (24ur.com)

Definicija: SWFSovereign wealth fund

Bere se dobro. Država ustanovi sklad, ga napolni, nato pa imajo od prihodkov upravljanih sredstev korist vsi državljani. Zelo lahko gre to v ušesa precej socialistično in plansko usmerjenim Slovencem.

Kje so pa problemi?

Matjaž Gantar, oče predloga, prav gotovo ima zelo dobro idejo, kdo naj takšen sklad upravlja. No, seveda domači upravitelji. Recimo on. Ne glede na to, da predlaga Banko Slovenije. Banka Slovenije je sicer v tem predlogu izbrana zelo posrečeno. Je namreč ena od inštitucij, ki ji Slovenci najbolj zaupamo. Rešila nas je jugoslovanske inflacije, je prepričana večina ljudi. Kar je sicer res. Res pa je tudi, da bi lahko inflacijo precej bolj krotila, kar je v vrsti svojih kolumn dokazal Mićo Mrkaić. Da je BSI bila kar precej daleč stran od neodvisne finančne ustanove, in je kar pogosto podlegala političnim pritiskom.

Ob tej novici, se je potrebno spomniti par zadev. Gospod Pavel Gantar je nekoč nekaj drugega označil za družinsko, ne sicer dragulje, temveč srebernino. In da se tega pač ne prodaja. Šlo je za Telekom. Pa pohglejmo, kaj imamo dandanes od te družinske srebernine. Pa ne pozabiti prištet zraven še vse posredne stroške, ker je Telekom v vmesnem času v državni lasti lažje zaviral konkurenco. In deloval manj učinkovito.

In pa recimo Prvi pokojninski sklad, ki so ga napolnili z ostanki privatizacije, vlagatelji smo pa vstopili preko PBONov. Tam je bila na začetku ideja, da sklada ne bi upravljal KAD, ampak ga bi predal v upravljanje večim upravljalcem. Izvedeš javni razpis, upravljalci povedo kakšen donos obljubijio, in kaj hočejo za to. Izbereš najboljše. Vsako leto (ali desetletje) pa dva najslabša vržeš ven, in zamenjaš z novimi.

Pa tega ne počneš zato, da bi bili donosi višji, tega se preprosto ne da, ker donos gre z roko v roki z tveganjem, in pri takšnih skladih se tveganje ponavadi minimizira. To počneš zato, da ima država, se pravi aktulana vlada, čim manjši vpliv na upravljanje. Ker država, pa naj Boško Šrot reče karkoli, ni dober upravljalec, ker pogosto poleg ekonomskih vidikov gleda še vse ostale, ponavadi politične. Sploh pred volitvami.

In takšen predlagani SWF je daleč stran od obljubljenega, in nikoli resno udejanjenega, izstopa države iz gospodarstva. Je le nadaljevanje idej, o raznoraznih Slovenskih fondacijah, ipd… kjer bi Slovenci upravljali Slovensko v dobro vseh Slovencev. Sploh nekaterih. Že videno.

LDS se je s tem predlogom jasno pozicioniral. Nekam 20 let v preteklost.