Vaučerji, takšni in drugačni

Po turističnih, dvojnih, vaučerjih bodo prišli še energetski. Ali so potrebni ali ne, težko presojam. Sam se ogrevam na elektriko (toplotna črpalka) in zadnji trije računi (dec, nov, okt) so vsi nižji kot so bili za enake mesece lani. Ampak verjento si niso mediji vse skupaj zmislili, in glede na to, kako so navijali za energetsko pomoč v zadniih tednih je vlada nekaj morala storiti, sploh, ker bližajočih volitev pač ni za odmisliti.

Maldives 2022 | Ultimate Guide To Where To Go, Eat & Sleep in Maldives | Time Out

Se pa ob vaučerjih spomnim idej o helikopterskem denarju, ob zadnji krizi. Takrat so še posebej v bolj levih političnih krogih, se pravi tistih, ki so mnenja, da morajo vlade narediti vse kar lahko, da se izognemo cikličnim gospodarskim krizam, precej navijali za helikopterski denar. gre za to, da enostavno ljudem razdeliš ekstra denar (ki ga država lahko pač naprinta) ljudje to zapravijo in s tem nekako prekineš psihološki sentiment, ki bi sicer vodil v gospodarsko krizo. Kriza je namreč v glavah precej bolj kot v gospodarstvu. In ja, vaučerji, ki smo jim priča, niso nič drugega, kot helikopterski denar. Denar, ki ga država enostavno razdeli ljudem.

Če se država že odloči pomagat, je način preko vaučerjem verjento res najboljši. precej boljše, kot da bi država recimo neposredno subvencionirala proizvajalce ali celo trgovce. Če razdeli ljudem, ki se nato sami odločijo, kje bodo ta svoj vaučer vnovčili, je vlada s tem vsaj obdržala trg. Pri neposrednem subvencioniranju pa so tudi precej višja korupcijska tveganja.

Seveda pa ostaja vprašanje, ali je vladna intervencija sploh potrebna in upravičena. V idealnem svetu bi moral vsak zaslužiti dovolj, za človeka dostojno preživetje in, če država ustrezno izvaja svojo nadzorno in regulatorno funkcijo, potem potrebe po intervencijah ni. To je ideal, ki pa vprašanje, če bo kadarkoli dosežen. Tako da se intervencijam države verjetno nikoli ne bomo mogli v celoti izogniti, bi pa vsaki takšni intervenciji moral slediti resen razmislek, kaj se lahko spremeni na področju regulative, da naslednjič tovrstne intervencije ne bodo potrebne.

Seveda pa ob tem vlada, naleti na zanimivo težavo. Bodimo odkriti. Vladi ustreza, če se lahko prikaže kot nekdo, ki skrbi za svoje državljane. Pomoč 150 EUR za energetsko krizo, razume vsak volilec, strateško energetsko politiko, ki vodi v diferencirane energetske vire in kjer so onemogočeni karteli pa razumeta verjetno le dva na tem svetu. En je Bog, drugi je pa Adam Smith.

Levico verjetno trenutno najbolj boli povsem enako kot desnico. Da vlada vodi precej levo ekonomsko politiko. Prve boli zato, ker bi sami bila radi na oblasti, da bi to počeli sami, druge pa, ker je takšna politika na dolgi rok enostavno zgrešena.