46 glasov

Jože P. Damijan (P naj si vsak sam razloži, menim pa da mu paše) je bojda omenil, da že ima 46 glasov. Opozicija na pogovoru na nacionalki pove, da ga podpirajo, da pa mora manjkajoče glasove sam najti. Mediji pa vsak dan polni člankov kako se trenutna vlada slabo spopada s COVID krizo. Kako vse to razumeti?

Če bi JPD imel 46 glasov, bi v parlament že romala konstruktivna nezaupnica. Da bi nekdo imel glasove za izvolitev, a taktično čakal na pravi čas, ni prav verjetno. V slovenski politiki je veliko več impulzivnega kot premišljenega reagiranja, in vse preveč interesov, da bi kdorkoli čakal dan dlje, kot je nujno potrebno. Omenjanje, da imaš dovolj glasov je pač v službi prepričevanja preostalih, češ, saj je vsega že konec, vse je že zmenjeno, ne sedaj komplicirat, ti le pritisni ZA. Nenazadnje smo to že videli pri Jankoviču, ki se ga še danes zajebava, da ne zna šteti do 46.

Ne JPD dovolj glasov za vlado (še) nima. In, ker jih nima, vodijo njemu naklonjeni (oz. bolje rečeno trenutni vladi nenaklonjeni) mediji, precej močno kampanijo proti trenutni vladi, in ker se vlada največ ukvarja s COVID krizo, s tem, morda nehote, pomagajo tudi virusu. Da ne bo pomote, seveda je vladi potrebno gledati pod prste, bi bilo pa dobro pri tem upoštevati tudi širše interese. In seveda to ne pomeni, da so sedaj mediji odgovorni za širjenje virusa. Odgovorni smo/so tisti, ki ga pač širijo. Vlada lahko sprejema ukrepe, ki pa pomagajo le, če se jih drži dovolj ljudi. Seveda bi lahko vlada uporabila večjo represijo, ampak tega si verjento nihče ne želi, pe najmanj pa vlada. Nenazadnje, nove volitve bodo prej ali slej in takrat politika polaga račune. In, če vlada sprejema ukrepe, jih mediji komunicirajo. Bolj ali manj zavzeto. Z več ali manj dvoma. Z dodatnimi razlagami in/ali komentarji. In ja, seveda so predstavniki vlade prvi, ki morajo dati zgled. Mediji pa tisti, ki lahko to ojačajo ali pač ne.

In ta celoten pritisk je namenjen tistim par poslancem, ki lahko spremenijo razmerje v parlamentu. Pustimo ustavno zapisano pravilo, da je poslanec zavezan le svoji vesti, in kako primerni so takšni medijski pritiski. To je pač sestavni del politike v vseh demokratičnih deželah. Morda nas od njih nekoliko loči le to, da tam to počnejo politično profilirani mediji, pri nas pa kao neodvisni in objektivni. Vseeno pa izgleda, da so se z bagerjem, spravili na komarja.

Kdorkoli že sestavlja novo vlado, naj si bo to Jože P. Damijan ali kakšen njegov boter, za vse nas bi bilo bolje, da se vsaj v času COVID zdravstvene krize izogne medijskemu pritisku vsaj v povezavi z protikriznimi ukrepi. Če pa 46 glasov že ima, pa naj to zgodbo čim prej zaključijo, ter se sami prevzamejo vajeti v svoje roke.

Konec koncev so ukrepi naše vlade podobni in primerljivi z ukrepi vlad bližnjih držav. Morda jih drugje bolje komunicirajo, ampak drugemu valu se praktično nikjer niso izognili. Tako da realno gledano, prav hudih napak tukaj ni, seveda pa napake so. Kdor dela, greši. Razen, če imaš popolnoma jasen cilj. In ta cilj ni uspešen spopad z virusom.