Napoved rezultata na EU volitvah

Po moje bo kar nekaj zmagovalcev, mroda celo več kot poražencev.

Največ glasov bo dobila SDS(+SLS). Če je SDS dobila na prejšnjih volitvah 3 poslance, bi skupaj z SLS morala letos z lahkoto dobiti tudi 3. 4? Težko.

Če NSi dobi 1, in v to skoraj ne bi smelo biti dvoma, pomeni to 4 za “desnico”, in verjentno 4 za “levico”. Če bo takšen rezultat, potem se bodo seveda “levi” razglasili za zmagovalce, saj bi to pomenilo da so rezultat iz 5:3 spremenili v 4:4, se pravi izboljšali.

Ampak kdo lahko dobi 4 glasove na levi? 2 SD, 1 LMŠ in 1 levica? Lahko pa enega vseeno potegne tudi SAB. Lahko pa ne.

Na prejšnjih volitvah je šlo zelo veliko glasov na levici v nič. Tko, na hitro ocenjeno 95 tisoč, na desnici pa 5 tisoč. Šoltes je tako imel “neizkoriščenih” dobrih 9K, Pozitivna Slovenija 26K, Levica 22K, Kacin 20K, Sanjska Služba 16K, Pirati 10K, Solidarnost 6K. Letos, bo te “leve” izgube prav gotovo manj. Morda Desus na nivoju Kacina, morda Levica ponovi rezultat, morda še SAB na nivoju sanjske službe, ampak zelo verjento, pa bo izguba preceje manjša. No SMC izgleda prav veliko glasov ne bo odnesel v nič. Bo pa na desni še DOM kaj izničil.

Na koncu bodo odločali posamezni glasovi. Če pridejo SAB, Levica tik pod mejo, in SD tik pod mejo za dva, bo lahko rezultat zelo drugačen, ker po drugi strani lahko pa NSiju zmanjka malenkost do drugega in SDSu do tretjega, in gre potem kup glasov v nič, kar lahko situacijo obrne celo v 3:5 za “leve”.