ALDE na EU volitvah v Sloveniji

V bistvu mi je prav zabavno poslušati razne komentarje o tem kaj ALDE bi in kaj ne bi v Sloveniji, pa da bi se pod njegovim dežnikom zbrali liberalci v neko LDS listo in podobno. V resnici pa že dolgo slovenske stranke, ki se združujejo na EU nivoju v ALDE, druži le eno. Ne želijo tja, kjer je SDS in ne tja, kjer je SD. Ostane tretja možnost – ALDE. ALDE pa, kot tretja EU stranka pač sprejme vsakega, ki se želi včlaniti. In to je približno to.

Seveda pa bi se liberalna zgodba ALDE lahko prodala slovenski javnosti, ki še kar hrepeni po lepih Drnovškovih časih, kar tudi nad LDS ustvarja nek, sicer nezaslužen, svetniški cilj. In ja, če bi LMŠ + SMC + SAB zmogle toliko državotvornosti, da bi se odločile za skupen nastop bi to lahko pomenilo premik v rezultatu EU. Iz 5 : 3 (desni : levi) bi lahko prešli na 4 : 4 ali celo 3 : 5. Poleg močnejše kandidatne liste, bi bilo zelo pozitivno tudi sporočilo sodelovanja.

Ampak očitno LMŠ, vzvišena zaradi trenutnih javnomnenjskih anket tega pač ni želela. Preden so razkrili svojo kandidatno listo, se mi je to še nekako zdela razumljiva (ne pa tudi razumna) odločitev, od kar pa je znana njihova lista, pa mi to niti razumljivo več ni. Glede na kandidate, štartajo na maksimalno 2 izvoljena. Glede na svojo trenutno moč, pa bi to precej lažje dosegli, če bi oblikovali ALDE listo, pri tem dobili prvo in drugo mesto, kar bi bilo morda celo sprejemljivo za SMC. Pa tudi le z prvim mestom, bi drugega lahko dosegli preko preferenčnih glasov.

Z trenutno listo, pa lahko računajo kvečjemu na 1, pa še ta se jim lahko ponesreči. In ob malce smole, bodo segli ravno do meje izvolitve, ter tako 10%, recimo jim sredinskih, glasov izbrisali. Ampak to sedaj napovedovat je hudo negotovo. Odvisno bo tako od TV soočenj, še bolj pa od medijske podpore, ki se spričo zadnjih ministrskih in ostalih odstopov lahko malce ohladi.

Izbrisani bodo tudi SMCjevi in SAB glasovi, saj oboji enostavno niso v stanju ponuditi liste, ki bi potegnila. Je pa seveda razumljivo, da SMC ni bila navdušena nad tem, da bi prevzela četrto mesto na listi, kar je baje bilo na mizi s strani LMŠ. Četrti na skupni ali prvi na svoji? Kje imaš več možnosti? Ma približno enako, se pravi nič. In v tem primeru, bi bilo seveda modro izbrati opcijo, kjer koristiš svoji partnerski stranki, ampak za to je pač potrebno malce stopiti nazaj in umiriti svoj ego (kar recimo Han v SDju dobro obvlada).

Resnici na ljubo, vse članice ALDE v Sloveniji skupaj težko spravijo eno kvalitetno listo. Še oseba, ki je v ALDE bila nosilka visoke funkcije, vprašanje, ali bi lahko bila nosilka ALDE liste. Če pa v enačbo vključimo še vse egote, pa je rezultat, kakršnega smo dobili, v bistvu pričakovan. Šarec pa je bil verjento vseeno toliko zvit, da je ministrom povedal, da naj v primeru kandidature spokajo že pred tem.

Da pa tudi v vladi delujejo na enak način, kot v okviru ALDE, je pa več ali manj tudi že jasno.

Pa da ne bo pomote. ALDE, sploh na gospodarskih področjih, ima dobre poglede. Iz slovenskega vidika so pogosto kar neoliberalni. In ko prelistaš kakšen njihov bilten se kar malce zamisliš, kako se kaj počutijo slovenski člani v takšni družbi. Ampak nič bat, tukaj gre primarno za folkloro, ne realno politiko. Pač nekam se moraš včlaniti na EU nivoju. In takšen, ki vzame vse vsaj približno zmerne, je pač logična izbira.