Turk bo tekel za NSi!

No, tekel ravno ne bo, čeprav tudi to ni izključeno, če bo potrebno. Je pa zanimivo da v angleščini (ali amerikanščini) uporabljajo isti glagol za tek in kandidiranje, s čimer se verjetno želi poudariti, da je kandidiranje resno in naporno opravilo, čemur vsaj pri nas pogosto ni tako. No, verjamem, da bo Žiga resno tekel ta maraton.

Kandidaturo Žige na listi NSi vsekakor ocenjujem kot pozitivno, če mu uspe, tudi za njega, sicer pa predvsem za NSi. Dejstvo je, da si NSi že nekaj časa želi preoblikovati svojo podobo in usmeritev, vendar se vsaj meni zdi, da pri tem niso ravno uspešni. No, to je le moje mnenje, dejstvo pa je tudi, da sem jih na zadnjih volitvah volil, tako da čisto neuspešni pa tudi niso :-)))

V program so uvedli precej liberalne gospodarske vsebine in zamenjali so vodstvo. Pa vendar se mi zdi, da ob tem nekako niso prepričljivi. Da enostavno niso potegnili. Zdej, ali je temu tako, ker predstavljajo nekaj, kar ne verjamejo in ima to vpliv podzavestno, ali pa kar povedo nekje, pokvarijo na drugem koncu, ne vem. Osebno jih še vedno dojemam bolj kot klerikalno in ne krščansko socialno ali krščansko liberalno stranko. In tega, zakaj jih tako dojemam, ne znam razložit. Tako kot ne znam razložit, zakaj imam raje vanilijev sladoled kot čokoladni puding. Pač imam.

In morda je Žiga tista ikona, ki jim je manjkala. Mislim, za klerikalca ga ne bi nikoli označil. V bistvu bi ga celo prej postavil v kakšno liberalno, kot krščansko pozicijo (upam, da mi tega ne zameri :-)). Žiga nas s svojimi pogledi, preko kolumen (siol.net), redno seznanja. In te pogledi so razumni. Tudi konzervativni, v žlahtnem pomenu te besede. Tudi provokativni, kar pomeni, da nas ne pusti ravnodušnih in nam da razmišljati. Ne delim vedno njegovega mnenja, vsekakor pa lahko njegovo mnenje vedno spoštujem.

Žiga lahko pobere glasove na sredini. Ne levi bolj težko. Če pa tudi na desni, pa je predvsem odvisno od liste, ki jo bo ponudila SDS. Ampak v resnici to niti ni tako pomembno. Ker karkoli bodo pri SDS pripravili, pa upam da bodo šli all-in (ker si to volitve v EU parlament zaslužijo), bo na desni precej razočaranih. Eni, če bo lista premalo radikalna, druga, če bo preveč. In vsi te, so potem potencialni Žigini volilci, s tem pa tudi liste NSi.

Trenutna ponudba na samopozicionirani se sredini (kao ALDE stranke) je borna. In to je voda na Turkov mlin. Sploh pa ob fijasku ALDE list (o tem bom pisal kasneje) lahko kup volilcev enostavno ostane doma.

Upam tudi, da se je Žiga zmenil, da bo vsaj par soočenj za NSi prevzel on. Tisti, ki jih lahko prepričata Ljudmila ali Lojze, so že prepričani. Da bi onadva pripeljala kaj prida novih, je bolj malo verjento. Žiga pa to lahko. Seveda pa se tukaj hitro pojavijo interne notranje ribarije, ko se recimo kdo ustraši, da bi Žiga s preferenčnimi glasovi izvedel “bogoviča”. Ja in? Stranki mora biti v interesu čim boljši rezultat liste. In, če ji preferenčni glasovi kandidata prinesejo nove glasove, morajo to pozdraviti. Sicer pač postavljajo sebe pred stranko. S tem seveda ni nič narobe, le da naj to v naprej povedo. Stranka (oziroma njeni člani), ki tega ne zmore, pač nikoli ne bo uspela (za kaj več kot volitve ali dve).

Skratka, glede na trenutno znano ponudbo ima moj glas NSi. In Žiga na njeni listi.