Erjavčeva strategija

Zaradi ocene arbitražnega sodišča, da je Slovenija kršila pravila se je Erjavec odločil ponuditi odstop. Celotna ocena arbitražnega sodišča za Slovenijo seveda ni slaba, ker so jasno povedali, da se bo navkljub mnenju Hrvaške proces nadaljeval. Zakaj se je potem Erjavec odločil ponuditi odstop?

Lahko da ve še kaj več. Da ve, da bo pa končna razsodba takšna, da jo bo težko preživel. V tem primeru je modro ponuditi odstop, takrat, ko razlogi še niso čisto očitni, da ti ga ni potrebno kasneje, ko bi morda celo uspel. Ker se bo pač debata zvrtela sedaj, če pa pride kaj bolj kritičnega pa “saj sem že takrat ponudil odstop”.

Čeprav osebno sem bolj prepričan, da je Erjavec tole arbitražno novico izkoristil iz bolj notranjepolitičnih razlogov. Erjavec ima nos za oceno politične situacije. In, če je ocenil, da so v koaliciji že nastale nepremostljive ovire, potem je politično modro zapustiti vlado in lepo pametovati od zunaj. Če Cerar Erjavčeve ponudbe ne sprejme, je zmagovalec Erjavec. In si je s tem še okrepil pozicijo, da mu je v vladi dovoljeno vse. Mirno si je privoščil podporo rušenju Kopač Mrakove. In mirno si bo privoščil rušenje Gašperšiča. Če kdo, potem Erjavec točno ve zaradi česa je v politiki in kako v njej ostati. In tako bo ob naslednjem proračunu se znova boril za upokojence, sedaj še močnejši. In na vsakokritiko o “nedržavnosti” bo mirno odvrnil “saj sem ponudil odstop, pa je Cerar očitno zadovoljen z mojim delom in me podpira.

Skratka, če Cerar ne želi, da mu Erjavec zraste čez glavo še bolj, mora njegovo ponudbo sprejeti. In to na način, da ga še zabije. V stilu “zahvaljujem se kolegu Karlu za njegovo ponudbo, ker mi je s tem močno olajšal situacijo, saj bi ga sicer moral sam razrešiti, ker z takšnimi ______ nimam kaj početi”. In mora tudi jasno povedati, da če Desus želi, lahko tudi razpustijo koalicijo, da bo on vodil naprej manjšinjsko vlado, ki se bo posvetila operativnemu delu, vse zakonodajne rešitve pa bodo usklajevali znotraj celotnega državnega zbora. Morda na ta način lahko celo kakšno rekonstrukcijo spelje.

Vlada lahko komot deluje naprej brez zakonskih sprememb. Bo pač proračun financiran po dvanajstinah, ob gospodarski rasti in višanju prilivov se kakšne hude krize ni za bati. Tudi morebitne konstruktivne nezaupnice ni za pričakovat. Edino kar bi lahko zatreslo vlado je odstop tretjine ministrov. Ne spomnim se točno, ampak če v vladi manjka več kot tretjino ministrov nekaj časa, rata problem.

Je pa Cerar v zadnjem času kar krepko izboljpal PR. In pri Erjavcu si je vzel čas do torka. Zanimivo bo videti, kaj bodo v tem času namudrili. Ampak po moje realno druge možnosti, kot da odstop sprejme, sploh nima.