Vseeno se je zgodilo

Ne glede na to, da se, pred mesecem in pol napisal, zakaj bo Trump povozil Clintonovo, moram priznati, da se mi to, da bo Trump osvojil republikansko nominacijo, ni zdelo ravno verjetno. No, takrat se mi že je, ampak, če bi me vprašali januarja ali še pred tem, pa na to možnost ne bi stavil. Ampak z zarečenim kruhom je pač že tako, kot pač je.

Pa vendar se je zgodilo. Po odstopu Cruza ima Trump prosto pot.

Je pa to izbiro kandidata pri republikancih in demokratih v bistvu zanimivo gledati. Še posebej v dokaj pristransko obveščeni Sloveniji, kjer so demokrati – dobro in republikanci – zlo. Zakaj je temu tako, se mi ne da špekulirat, ker iz vidika Slovenije sta obe partiji tako daleč od nas, da med njima ni bistvenih razlik. Vsaj za Slovenijo ne.

Je pa zabavno, da imajo v bistvu republikanci precej bolj demokratične predizbore. Precej več kandidatov za konvencijo je izvoljenih in precej manj jih je tam glede na njihov položaj. In precej bolj so zavezani spoštovati voljo volilcev in ne navodil strankarskega establišmenta.

In za veliki finale na koncu kaže, da bodo republikanci imeli kandidata, ki ne izhaja iz strankarskih elit, demokrati pa bi težko našli kandidata ali kandidatko, ki bi bila manj strankarsko elitistična. In dejansko lahko ravno od Trumpa pričakujemo največ sprememb v ameriški politiki, več, kot če bi zmagal Sanders. Če dodamo še to, da je Trump se nekoč že spogledoval z Demokrati ter navržemo še slovensko poreklo njegove žene, so izpolnjeni natančno vsi pogoji, da bi Trump moral biti ljubljenec slovencev in tukajšnjih medijev.

Če se bo zgodba nadaljevala v isti smeri, in bo Trump dejansko postal predsednik najmočnejše države na svetu, je zelo težko napovedati, kaj se bo zgodilo. Lahko, da bo njegov cilj dosežen že z izvolitvijo in bomo priča enemu najmanj aktivnih predsednikov, ki bo vse prepustil kabinetu, ki mu ga bo postavil strankarski establišment. Lahko da bodo dobili petelina, katerega glavni cilj bo ne “Make America great again” ampak “Show Amerika great again” in bo po celem svetu hodil na okoli meriti kdo ima daljšega. Lahko pa, da bo še en predsednik pač, ki bo od časa do časa zinil kakšen trumpizem,vendar brez prave škode. In dejansko je ravno ta negotovost tisto, kar vseeno povzroča neko nelagodje.