Sindikalno trgovanje z delavci

Ob nedavnem vrenju okoli zdravstvene reforme, sem v Financah zasledil zanimivo vprašanje:

»Morda pa se jim toži po denarju, ki ga ali so ga dobivali od ZZZS in Vzajemne. Zato ZSSS pozivamo, naj razkrije podatke o prilivih s strani zdravstvenih zavarovalnic od začetka leta 1992 dalje, za kaj so ta denar prejeli in za kaj je bil porabljen. Nenazadnje gre za denar slovenskih zavarovancev, ki je namenjen pacientom.«

Vir: Finance, 20.2.2014

Wait! What? Semoličeva Zveza svobodnih sindikatov Slovenije naj bi dobivala denar od Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ali Vzajemne? Po kakšni liniji? Zakaj.

In sem se pozanimal. Ter razlaga, ki sem jo dobil je naslednja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje sta izvajala ZZZS in Adriatic zavarovalnica. In ZZZS je sklenil deal z Semoličevimi sindikati, da oni svoje člane pripeljejo v ZZZS v zameno pa Semoličevim sindikatom jasno pripada neka provizija. Vendar očitno ne le ob pridobitvi novega člana, ampak tudi kasneje. Okoli 200.000 EUR na leto, naj bi bilo te “provizije” na leto, v obliki sponzorstev in dajatev.

Kasneje se je dopolnilno zavarovanje iz Zavoda preneslo na Vzajemno. Izguba tolikšnega števila zavarovancev, kot jih predstavljajo člani Semoličevega sindikata je jasno resna grožnja za zavarovalnico. In tako so se sredstva za zdravstvo prelivala naprej k Semoliču.

Nekako bi še razumel, če bi sindikati organizirali svoje članstvo in potem v skupnem nastopu si pri zavarovalnici izborili boljše pogoje. Ampak ne. Delavci so plačevali enako, na njihov račun pa se je del denarja prelil nazaj. Koliko od tega pa ga je prišlo nazaj do delavcev, pa je znova zelo vprašljivo. Lepo bi bilo, če bi Semolič odgovoril že na zgornje vprašanje, in na vsa naslednja, ki iz tega sledijo.

PS: Ali kdo najde bilanco / letno poročilo ZSSS?