Slikanje s polarizacijskim filtrom

Nisem čisto prepričan, ampak mislim da smo se s polarizacijo svetlobe, srečali že pri fiziki v osnovni šoli. Ali pa če je bila srednja, niti ni bistveno. Teorija je dokaj enostavna. Svetloba je valovanje, ki niha v več ravninah. Skratka valovi gredo gor-dol, levo-desno, in pa tudi v vseh vmesnih kotih. Predstavljajte si, da primete vrv in pač delate valove. Lahko jih delate tako da premikate roko gor-dol, ali pa levo-desno.

In polarizacijski filter, spusti čez le svetlobo, ki niha v določeni ravnini. No ni čisto tako, spusti vso svetlobo, ki niha v določeni ravnini, praktično nič pa tiste, ki niha v pravokotni ravnini, ter delno tiste vmes. Ta dokaj suhoparna fizikalna teorija pa ima čisto praktične fotografske posledice. Je že tako, da se sončni žarki od vode ravno tako odbijajo polarizirani. In s primerno usmerjenim polarizacijskim filtrom, lahko te odbite žarke, če seveda želimo, odstranimo.

Poglejmo par parov slik. Posnete so druga za drugo, z enakimi nastavitvami fotoaparata, vendar polarizaciskim filtrom obrnjenim za približno 90 kotnih stopinj.

Polarizacijski filter obrnjen da odpravi bleščanje
Polarizacijski filter obrnjen da ne odpravi bleščanja

Ni pa edini efekt primerno usmerjenega polarizacijskega filtra da ni več bleščanja, ampak posledično, ker pač ni močne odbite svetlobe, pridejo druge barve precej bolj do izraza.

Če se sprašujete, kako se polarizacijski filter pravilno obrne je odgovor enostaven. Narejen je tako, da ga pač lahko vrtimo. Če bo vam kdo skušal prodati takšnega, ki se ne da, bo zelo verjento šlo za kakšen drug filter. In potem ga pač vrtimo, dokler nismo zadovoljni z redukcijo bleščanja.

Če boste imeli namontiran polarizacijski filter, morate biti pozorni pri slikanju zaslonov na tekoče kristale. Tudi tam se namreč uporablja polarizacija svetlobe, kar pomeni, da boste lahko čez filter videli vse črno. Pa če kakšen primer se bi našel. Recimo pri 3D projekcijah, se v nekaterih sistemih uporabljajo očala iz polarizacijskih filtrov, pri čemer je levo drugače usmerjeno kot desno. Kar se vidi tako, da če pogledate skozi eno oko, boste pri drugih tudi videli le eno oko. Zabavno in skorajda neverjetno, da izhaja iz ene dolgočasne fizikalne teorije.

PS: Še malce angleške teorije na wikipediji.

PPS: Pa, če se boste kdaj spraševali pri satelitskih antenah, kjer je omenjena horizontalna oz. vertikalna polarizacija, sedaj veste kaj to pomeni.

PPPS: No, kolega še sporoča, da se z polarizacijskim filtrom lahko precej bolje gleda čez okna po stanovanjih, kar je seveda znova povezano z polarizacijo odbite svetlobe. Če boste navalili sedaj nabavljati polarizacijske filtere, lepo prosim, da omenite mene kot vir za to idejo, morda pa potem dobim kaj zastonj :-)))