Subvencioniranje Bosha in Siemensa

Med prazniki je v javnost prišla novica, s katero je verjetno vlada želela pokazati, kako se trudi v boju s vseobsegajočo gospodarsko krizo, kako se kot lev bori za vsako delovno mesto (delo.si).

Povzetek novice: za 51 novih delavnih mest bo vlada zagotovila 7.890.000 EUR podjetju BSH Hišni aparati Nazarje.

Suhoparne številke je nujno potrebno postaviti v neko perspektivo.

Nov vrtec, ki se bo gradil v Trzinu letos, bo imel 8-10 oddelkov in bo stal malce več kot 2 mio EUR, če se prav spomnim. Bo malce dražji, ker bo energetsko bolj učinkovit, zelen, kar je dandanes pač moderno. Za denar, ki ga bo dobil BSH za 51 delovnih mest, bi lahko zgradili 3 takšne vrtce. 8 odelkov, je cirka 16 vzgojiteljic, in če imajo otroci srečo še kakšen vzgojitelj. Pa še kakšna kuharca, hišnik, čistilka. Recimo 20 delovnih mest minimalno na vrtec, skupaj torej 60. Več, kot bo zagotovil BSH. Koliko staršev bo pa s tem imelo rešen problem varstva ter si lažje poiskalo delo pa niti ne omenjam.

Teh slabih 8 mio EUR pri 51 zaposlenih pomeni 154.706 EUR na zaposlenega. Povprečna bruto plača v tej panogi povečana za prispevke delodajalca znaša dobrih 1400 EUR mesečno. Če to enostavno delimo, dobimo 9 let. Če pa računamo še časovno komponento z 4% donosom  pa nam investicijski kalkulator pokaže, da to zadošča za več kot 11 let plač v tej dejavnosti.

Z drugimi besedami, s subvencijo je država BSHju zagotovila delovno silo za 11 let, plačala jim bo pač malico in prevoz. No, sužnji so nekoč imeli zagotovljeno še streho nad glavo in več obrokov kot malico.

Glede na to, da je BSH v lasti Bosha in Siemensa, se bi kar strinjal s Semoličevimi izjavami, da se slovenska vlada predvsem udinja nemško-francoskim gospodarjem. No, tu se seveda moje strinjanje s Semoličem konča. Semolič namreč ne razume, da on ni rešitev ampak jedro problema.

Investicijo bosta Bosh in Siemens seveda izvedla s svojimi internimi resourci, Kar pomeni da bo vse skupaj obračunano po transfernih cenah. Le te pa so postavljene že tako kot lastniku najbolj ustreza. Tako da ni rečeno, da se pri tem ne skriva še kaj drugega. Če država subvencionira v % od celotne naložbe, pač napihneš ceno naložbe. Če si hkrati investitor in izvajalec, to ni problem.

Sicer pa subvencija znaža malce manj kot 2x tega, kot BSH plača davka od dohodka podjetja. Na nek način je država torej BSHju vrnila plačan davek za malce manj kot dve leti. S čim so si lastniki BSHja to zaslužili, in zakaj ostali tega privilegija nimamo?

To je slovenska socialna država! In to so socialni demokrati na oblasti!