Parlamentarna komisija o brezplačnikih

Ponovimo. Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami sta se pojavila dva brezplačnika, Slovenski tednik in Ekspres. Sam se ne spomnim, da bi ju kdaj prelistal, ker pač brezplačnikov enostavno ne prebiram. Imam precej zanimivejšega gradiva že pripravljenega za branje. Ampak iz poročanja medijev in raznoraznih izjav so me poučili, da je iz njihove vsebine razvidno, da sta bila v bistvu del predvolilne kampanije sedanje opozicije, takrat pa vladajoče stranke SDS.

Glede na to, da sta začela izhajati neposredno pred predvolilno kampanijo, zaključila pa takoj za volitvami, je verjetno večini jasno, za kaj je šlo. Verjento razen vnetih pristašev Janše, ki pa jih ne bi prepričala niti lastna mati, je vsem drugim jasno – kolikor je pač potrebno da jim je jasno.

Zakaj torej parlamentarna preiskava?

To, da se ugotovi kaj je dejansko bilo in kaj ne, bi bilo precej bolje, če bi naložili za rasikat kakšnemu zasebenemu detektivu. je pa sploh vprašljivo, zakaj bi to bilo potrebno raziskovati. Če ni bilo političnih povezav, potem je itak brezpredmetno. Če pa so bile, pa to lepo kaže na to, kako neumno volilno zakonodajo imamo. Ker je zelo težko ločiti med tem kateri shod je že predvolilna kampanija in kateri ne, je po svoje nesmiselno omejevanje volilne kampanije tako časovno kot tudi finančno.

Če sem konkreten. Ali zadnji kulturni večer v Trzinu, z pogostitvijo, voden s strani župana, ni morda že bil del predvolilne kampanije? nenazadnje si je pa tudi Pahor, par let nazaj, privoščil plakate z “pozitivno energijo”, par mesecev pred začetkom predvolilne kampanije. Omejevanje, če so potem le simbolične kazni, so brez veze. Krajšo pač vedno odnesejo pošteni.

Drugi del preiskovanja pa se nanaša na to, da je morda kakšen politik takrat na oblasti, s svojim vplivom na podjetja v državni lasti, dosegel, da so le ta podprla izadajanje vrezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Ta del pa je seveda precej bolj sporen, kot samo idajanje brezplačnikov. In precej težji za dokazat. In zelo verjetno je, da se bo ostalo zgolj pri (nedokazanih) domnevah.

Tudi tukaj bi bilo precej bolje, če bi energijo, namesto v parlamentarno frajerišenje pardon preiskovanje, namenili v dejanske spremembe, ki bi to v prihodnje preprečevale. Čisto enostavno. Večina podjetij, ki so v državni lasti, nima tam kaj početi. In tukaj pridemo do bistva. Privatizacija NI POČASNA zaradi “nacionalnih interesov”, ampak zaradi “zasebnih interesov” politikov in političnih strank. Vpliva in tudi denarja, ki ga nadzirajo na ta način, se pač nihče ne odpove rad.

Pa dobro. Naj poslanci, ki še niso izživeli svojih otroških sanj biti policist (tudi takšni obstajajo) se igrajo policiste. Naj preiskujejo, zaslišujejo in modrujejo. Ampak ali jim ni jasno, tistim iz SDja, da je ta igra Janševa. Da jo Janša precej bolje igra. In, da ima večina volilcev o tej zadevi že mnenje, ki ga preiskava pač ne bo spremenila. In to mnenje je v veliki meri na strani sedanje pozicije. preiskovalna komisija ga lahko kvečjemu obrne v korist Janše.

Še večji madež, pa si bodo preiskovalci nakopali z “Slovenija poka po šivih, socialne razmere so na psu, gospodarstvo propada oni se pa igračkajo z nekimi brezplačniki”.

Mnenje o tem se je zapisalo tudi Jinu.