Informativni izračun dohodnine

Vida mi je povedala, da sem med srečneži, ki jim je bil informativni izračun dohodnine za leto 2008, odpremljen 31.3.2009. Enostavo vpišete svojo davčno številko, in Vida vam prijazno odgovori.

To pa seveda še ni vse. Če se na portal prijavite s svojim osebnim certifikatom, lahko vidite tudi informativni izračun. Pri meni je razveseljujoč. Ali pač ne. Odvisno od tega, ali ste veseli, če vam država vrne dohodnino, ali ste nesrečni, ker ste več kot pol leta brez obresti pomagali financirati državo. V teh kriznih časih pa to ni mačji kašelj :-))

Sam sem vrsto let prakticiral, čim manjše akontacije, da potem na koncu doplačam, v ta namen pa sem tudi namensko odvajal sredstva na obrestovan račun. In kopica dela in razmišljanja je privedla na koncu v zaslužek par 10 EUR. Potem sem se pa odločil, da si vse skupaj poenostavim. Med letom otrok pač nimam prijavljenih, za obračun pa jih prijavim, in tako zihr dobim nazaj. Med letom se mi tisto višje akontiranje ne pozna kaj prida, po obračunu pa tudi nimam težav z morebitnim doplačilom. Pa smo vsi srečni. Jaz, ker imam vse skupaj enostavnejše, država pa ker dobi zastonj denar. Tistih par 10EUR obresti ji pa z veseljem šenkam.