Poligrafija in Trenutek resnice

Na TV3 prihaja oddaja Trenutek resnice. Če sem prav zasledil, gre za oddajo, kjer udeležencu zastavljajo vprašanja, in če odgovi na vse po resnici, dobi končno nagrado. 50.000 EUR. Igralec ima možnost da odstopi tudi vmes, in pobere, kar je zaslužil do takrat. Catch se skriva v RESNICI. Ki jo preverijo tako, da pred samo oddajo izvedejo poligrafsko testiranje, in tako vedo, ali je v samem showu udeleženec govoril resnico.

Verjetno bo kar pogosto vprašanje ob tem, kako natančno je poligrafsko testiranje. Znan je primer Tekačevo, ki ga omenja tudi Mladina v svojem članku o slovenski poligrafiji. No, in odgovor na ta vprašanja ponuja današnja Sobotna priloga, kjer Polona Selič poda par zanimivih ocen. “Študije realnih primerov z neodvisnim kriterijem vpletenosti oziroma zavajanja kažejo 96-odstotno povprečno veljavnost poligrafske metode, pri čemer se rezultati gibljejo v intervalu od 86 do 100 odstotkov.” je ena od ocen. Seveda ob ustrezni strokovni uporabi metode.

Kako strokovna je slovenska policija: “V Sloveniji je obstajala strokovno dvomljiva raba poligrafske metode nekje do leta 1999. Z njeno izvedbo so se ukvarjali samo znotraj policije, kjer nihče ni bil ustrezno izšolan, izvajalci so bili prepuščeni nekakšnemu ustnemu izročilu in obrtniškemu priučevanju rokovanja s poligrafskim instrumentom, ne da bi poznali psihologijo in fiziologijo, rezultati njihovega dela pa niso bili deležni nobene neodvisne strokovne presoje oziroma nadzora.”

Obrtniško priučeni rokovalci – ali se bi dalo povedati še bolj zaničljivo?

Bomo videli, če bodo na TV3 manj obrtniški :-))