Obrezovanje jablan

Tale današnja sončna sobota je bila kot nalašč za smučanje. Žal pa je bilo potrebno opraviti vzdrževalna dela na sadnem drevju, zato da bomo lahko jeseni imeli še dodatno delo. Sezono vrtnih opravil sem otvoril z obrezovanjem jablan. Na srečo ne sam, ampak ob pomoči izkušenejšega družinskega člana, se pravi očeta.

Ključno je, kolikor sem razumel, da se (veja oz. mladika) odreže ali v celoti ali pa nič. Za razliko od tega, kar sem slišal prej, da se vsaka mladika odreže pri 2 ali tretjem izrastku (očesu).

V bistvu se sliši logično. Če odrežeš vejo malce stran od tam kjer se začne, potem se tokovi hranilnih snovi iz korenin lepo poženejo v vejo, ko pa pridejo do konca, nimajo kam, in tam potem požene kup novih mladik. In tako potem dobiš eno veliko zmedo, energija drevesa pa se usmerja v vedno nove vejice namesto v jabolka.

Če pa odrežeš takoj na začetku, sokovi lepo nadaljujejo po veji do konca (tiste, ki je pač nisi odrezal), in se tam potem porabi za krepitev te veje, in pa plodove. Razumljivo? No, morda skica malce pomaga.

Sledi še fotka kako je izgledalo drevo prej, in kako potem.

Logično sedaj sledi vprašanje, čemu tole jaz pišem. Čist enostavno. jablane se načeloma obrezuje 1x letno. V bistvu bi se jih moralo večkrat, ampak ponavadi imem kaj drugega za počet. In eno leto je ravno toliko, da vmes pozabiš kaj pa kako. Sedaj bom vedno vedel kam sem si zabeležil napotke okoli obrezovanja, pa še komu drugemu morda koristijo, ali pa ga vsaj nasmejejo. Komentarji seveda zaželjeni.

Če pa kdo z razlago ni zadovoljen, pa naj si prebere enega prvih postov na blogu. Ne bom trdil, da vse še drži, kar sem napisal. Sedaj dodajam tudi slike in videe. Pa vseeno generalno še kar drži.