Mac OSX razočaranja :-)

Verjetno nas večina uporablja več računalnikov. Recimo službenega in domačega. Ali pa “pravega” in “pomožnega”. Ali pa vsakega po malem. In se pač zgodi, da si iz notebooka na kavču, zaželiš narediti nekaj na drugem računalniku. Recimo potegniti kaj iz arhiva, ki je dostopen le iz drugega računalnika.

Nič lažjega na Macu. V finderju kliknemo na omrežni računalnik, na katerega se želimo povezati, nato pa izberemo Share screen. In že gledamo kaj se dogaja na drugem macu. Seveda, če smo pred tem na drugem si ta servis omogočili (System prefrences | Sharing ) Zadeva je baje narejena na osnovi VNCja, in točno takšen daje tudi občutek pri uporabi. Na prvi pogled izgleda enostavno in uporabno.

Pa vendar si kot bivši uporabnik Windowsov, ki se jih nisem še v celoti rešil, ne morem kaj da ne bi te rešitve primerjal z M$jevo. Tam so tudi pri Windows XPjih izhajali iz še starejše Terminal server rešitve. In tam cilj ni bil le screen sharing (kot pri VNCju) ampak omogočiti delo na oddaljenem računalniku. Ključna razlika je, da se resolucija na ciljnem računalniku za to sejo prilagodi računalniku, na katerem je uporabnik. In če si daš remote ekran čez cel zaslon, res lahko delaš, k ljuot da bi bil dejansko za oddaljenim računalniku.

Razlika se pri meni, ki se iz macbooka povezujem na iMaca, kar pozna. Še večja težava pa je bila, ker privzeto macov share screen client ne omogoča, da si sliko iz remote računalnika razširiš čez cel ekran. No, dobri internetni ljudje so za to našli rešitev. Le ta sicer zahteva inštalacijo xcode, kar je pomenilo skoraj 1GB downloda (sej je na DVDju amapk….), in nekaj programerskih prijemov, ampak je uspelo. Rešitev je lepo opisana tukaj. S tem poleg možnosti Full screen dobimo še kar nekaj možnosti, recimo da screen share uporabiš le za gledanje, ne pa tudi premikanje miške. Če recimo žališ le gledati, kaj na drugi mašini kdo počne.

Na tem področju se ima Apple še kaj za naučiti od M$.

Sicer pa mi iz windows mašine še ni uspelo se povezati z VNCjem na Maca. Iz Maca na windows se pa uspešno povezujem z CORDom.

PS: Zakaj so razočaranja v množini? V prihodnosti jih bom opisal še par :-))) Recimo firewall.

PPS: Pa tega ne pišem, da bi koga ali kaj blatil, ampak bolj zato, da delim svoje izkušnje z drugimi, pa mi potem morda kdo da kakšen dober predlog ali rešitev :-))