Kako (ne)voliti v nedeljo

Moram priznati, da tako neodločen nisem bil še nikoli. Res praktično nikoli nisem imel izbranega favorita, in sem se odločal zadnji trenutek, ampak letos pa res ne vem kdo je slabši. In ja, odočam se na osnovi tega, kdo bo naredil še najmanj škode. Da bi kdo naredil kaj dobrega, sem nekako že kar obupal.

Minula štiri leta so pokazala, da v Sloveniji vseeno ni le ena sama opcija sposobna voditi državo. Pogled na minuli mandat pokaže da je država dokaj normalno funkcionirala, brez večjih pretresov. V bistvu je bil to eden od mirnejših mandatov, ki ga je šele na koncu malce razgibalo par afer.

Seveda ne trdim da je bilo vse odlično. V bistvu se kar zgrozim, ko se spomnim na par ministrov. Ampak je že tako, da je izgleda v Sloveniji dober minister, minister, ki bolj malo dela. Ker tako pač ne dela škode. In realno pogledano, se je v tem mandatu zmanjšala obdavčitev. Tako dohodnina, kot davek na izplačane plače pa tudi davek od dobička podjetij. Spremenil se je način obdavčenja kapitalskih dobičkov, ki je tudi prinesel večini zmanjšanje.

Poleg tega je ta vlada na čelo Dursa postavila gospoda Simiča, kar je definitivno bila odlična poteza. Janša sicer ni izpolnil kar nekaj obljubljenih reform, mislim pa da to ne bi uspelo nobenemu SDSovemu konkurentu.

Janša je očitno imel ključno vlogo pri določenih prihvatizacijah. Ampak to pripisujem naivnosti, ne namernemu oškodovanju. In Janša je pameten človek, in tovrstnih napak ne bo ponovil. Upam vsaj. Sicer pa ne verjamem, da bi šle prihvatizacije po kakšni drugi poti, če bi vladal kdo drug, ne Janša. Je pa Janša dregnil v par osjih gnezd. Slovenska “oborožitvena industrija” in pa SCT sta primer. In dober zgled.

Kaj ponuja opozicija. Frontmena Pahorja, za katerim pa koraa krdelo užaljenih, kateri bi morebiten povratek na oblast definitivno zlorabili. Kresalovo na čelu močne kapitalske stranke (kar seveda ni nič slabega), ki pa ima povsen jasen cilj. Zaključiti prihvatizacijo. In Zares, ki v bistvu še ni jasno profilirana, me je pa presenetilo, da ponujajo predvsem Golobiča. Komu zaupati pot naprej?

Resnici na ljubo, je treba priznati, da je konjuktura na globalnem trgu Janši precej olajšala vodenej države v minulem območju. Naslednje obdobje se kaže precej težavnejše.

In moja izbira?

Sam sebi se čudim, ko ugotavljam, da je Janša manj tvegana izbira.

Odšel bom na volišče, prečrtal glasovnico in jo oddal.

Moje sporočilo je: “Rad bi volil, če bi imel koga!”