Tajkuni, Janša, Orion in javno mnenje

Mislim, skoraj ne morem verjeti, kako vse ljudje vidijo te nedavne akcije slovenskih varuhov pravice. Vidijo kot na že zaključen proces, kot na počiščen hlev, na veliko Janševo zmago.

Pa je res?

Ravno v teh trenutkih se je končala afera Orion. Končala za naše varuhe zakonodaje. Končala z zaključkom pregona, ker ni dovolj dokazov, da bi lahko proces uspešno pripeljali do konca.

In to je žalosnto. Ker gre za procese, ki se praviloma brez trdnih dokazov sploh ne začnejo. Kjer se uporabljajo posebne metode in sredstva, ker sicer materialnih dokazov skorajda ni. In če se večina tovrstnih procesov zaključi neuspešno, potem je nekaj narobe na tožilstvu.

Ampak po drugi strani pa izgleda, da je javnost zadovoljena že s tem, da je nekdo preganjan, pa čeprav na koncu ni obsojen. Da je dovolj da se ga malce prebuta, da ne mroe več opravljati baje spornega dela, nato pa se ga spusti. In to me spominja na pritiske, kot so jih recimo vršil tik pred spremembo režima, kjer so nas v šoli popisali, ko smo šli na demoonstracije za Janšo (in Zavrla, Borštnika in Tasiča). Nič narobe, le vedeti so ti dali, da morda pa kaj bo.

Sux! Zakoni morajo biti jasni in vsem razumljivi. Sistem pa dosledno kršitelje kaznovat. Vse ostalo so mutni posli. Tudi pri naših varuhih.