Samopostrežna blagajna v Mercatorju

Danes sem nakupoval v Mercator Centru v Šiški v Ljubljani. In na poti k blagajnam sem opazil da imajo tudi samopostrežne, kjer si sam svoj blagajnik. Seveda sem šel sprobat.

Najprej sem ugotovil da se z blagajničarko v Mercatorju, še boj pa tisto v Lidlu, ne morem meriti. Moja hitrost scaniranja črtnih kod, je bila ene 3x manjša, kot njihova. Počutil sem se kot da imam dve levi roki.

In seveda se mi je ves čas porajalo vprašanje, ali se jim to splača, ker vseeno je balkan blizu :-)) No pa se je prvi sistem zaščite hitro razkril. Blagajna je namreč nekaj jamrala, da naj scaniran izdelek odložim v vrečko. Aha! Tehtnica. Kar poscaniraš, moraš dati v vrečke, ki pa so na tehtnici. Verjento imajo v bazi tudi teže izdelkov, in lahko takoj primerjajo ali scanirana koda ustreza izdelku. Nisem pa probal kaj se zgodi, če bi dal izdelek v vrečko, ne da bi ga scaniral. Verjetno bi kaj piskalo :-))

No seveda lahko probaš goljufati tako da “kupiš” liter vina in liter whiskeya, potem pa poskeniraš 2x isto flašo whiskeya. No, skratka naslednjič bom naštudiral še vse ostale možnosti. Sicer pa naj morebitni “balkanec” računa na varnostne kamere. Predlagam obisk ELeclerca, kjer ima vsaka blagajna tudi kamere, ki kažejo kar misliš prešvercati mimo blagajničarke, spodaj pod vozičkom.

No, ko sem potem levoročno poskeniral vse izdelke, in jih zložil v vrečke na stojalih, pri čemer sem imel kar nekaj težav, ker sem kupil za več kot predvidene 3 vrečke, se je pokazalo še enkrat kjer so blagajničarke boljše.

BA kartico sem uspel ustrezno povleči čez terminal v ene 5em poiskusu. Vtipkan PIN, dobim dve kopiji potrdila o plačilu. Dve? Ok, od viška glava ne boli. Se pa začne blagajna nekaj pritoževati. In glej ga zlomka, eno potrdilo moraš odvreči v odprtino v blagajni. Svašta.

Morda se bomo navadili, ampak tko, čez palec, bi rekel da sem potreboval ene 3x toliko časa, kot bi ga na navadni blagajni. Pa 5x toliko kot v Lidlu :-)) Edino, če bi imeli toliko teh avtomatskih blagajn, da ne bi bilo potrebno čakati, potem bi morda končal prej.

PS: Gospe na sosednji avtomatski blagajni, pa nekaj ni štimalo z ceno enega izdelka. In se z računalnikom ni mogla nič zmeniti, zato pa je potem toliko bolj slabe volje pričakala pomoč blagajničarke. Po moje blagajničarka te novotarije ni bila ravno vesela. Morda bi pa morali dovoliti uporabo teh blagajn le moškim, ki pač na te zadeve gledamo tudi iz tehničnega vidika, in smo zato pripravljeni kakšno malenkost tudi spregledati.