Varčevanje v vzajemnih skladih

Odgovor Anžetu na njegov post.

Anže, vsekakor je odločitev za sklade prava odločitev. Sploh sedaj, ko so padli, pa so poceni :-)))

Če dobro razmisliš, boš videl da nimaš popolnoma nobenega mehanizma, da določiš kateri sklad je boljši in kateri slabši. Minuli donosi pomenijo zelo malo.

Se pa skladi razlikujejo še v eni malenkosti. Provizije. Le te so dveh sort. Vstopna (in včasih izstopna) in pa upravljalska (pa še kakšna od banke,… ki pa je bolj majhna). In upravljalska se obračuna od sredstev vsako leto (v bistvu vsak dan, samo izražena je letno).

Tukaj pa pride trik. Ponavadi smo precej bolj pozorni na vstopno provizijo, ker to nam pač odbijejo pri vplačilu in nihče ne vidi rad da vplača 1000 EUR takoj nato pa ima recimo le še 950 EUR – ob 5% vstopni proviziji. Upravljalska, se pa obračuna že v sami vrednosti točke, in jo tako sploh nikjer ne vidimo. In če je le ta 2%, nam pri 1000EUR poberejo prvo leto 20, naslednje 20, naslednje 20….

Če povzamemo. Če imamo dva sklada, en ima vstopno 1% in upravljalsko 3%, drugi pa vstopno 5% in upravljalsko 1% sta po dveh letih že izenačena, nato pa je drugi bolj ugoden.

3% upravljalska recimo pomeni, da če sklad dolgoročno dosega z trgovanjem recimo 15%, bo točka dejansko rasla z 12%.

Skratka Anže, poglej še ta del.

Še moja lastna pozicija. Imel sem MP-global (cirka 4 leta, 16,7% povprečna letna donosnost), imel sem MP-Tech (2 leti, 2,8% pld), MP-Azija (2 leti, 6,5% pld) in MP-Energy (cirka 2 leti, 5,7% pld). Vse sem odprodal. Imam še Galileo (11,4% pld), KD-Balkan (4,9% pld), KD Prvi izbor (-3,8% pld) – to je po teh zadnjih padcih. Par tednom nazaj je izgledalo boljše :-)))

Še link na stroške skladov na Finančni točki.