Edwards odstopil od predsedniške tekme

Vir: finance.si

Edvards se je odločil, da ne bo več sodeloval na predvolitvah v ZDA. Ameriški sistem je namreč takšen, da se kandidati najprej potegujejo za kandidaturo na volitvah znotraj stranke. Trenutno sta tako pri demokratih v igri še Clintonova in Obama – ženska in črnc.

Odstop Edvardsa me je presenetil, ker sem ravno pred dnevi razmišljal, kako se bo Edvards odločil, komu naj glasovi delegatov, ki jih že je oz. jih še bo dobil, gredo. Clintonovi ali Obami. Ampak zgodbo je zaključil dejansko najbolj fer kot jo je lahko. Pravočasno se je umaknil. In bo pustil članom stranke, da sami izberejo svojega kandidata. Ne pa da bi se sedaj trudil, morda dobil kakšnih 15-20% in potem z tem trgoval za recimo mesto podpredsednika (to bi bilo skrajno čudno, ker američani na splošno loozerjev ne marajo), odprta so pa seveda številna druga mesta v predsedniški palači (res pa da si tako očitne nagrade v Ameriki ne bi privoščili, ampak vseeno).

To kaže tako na zrelost samega sistema, kot tud politikov. Kar za najstarejšo demokracijo na svetu ni nič nenavadnega. Žalostno je le, če bomo takšen nivo dobili pri nas v primerljivem številu let. Se pravi kakšnih 300. Ker se pa učimo bolj počasi, morda celo 500. :-((