Slovenija ratificirala Lisbonsko pogodbo – kura je omagala

Na 24ur.com.

Kako so o tem poročali mediji. Slovenija je kot druga država ratificirala pogodbo, takoj nato pa ji je sledila še Malta. Madzarske, ki je to storila prva, ki je precej večja od Malte (in Slovenije skupaj) , pa praktično ne omenjajo. Kaj šele da bi poročali v smislu, Slovenija pri ratifikaciji sledila Madzarski.

Gre seveda za predstavo. In že dejstvo, da Slovenija ni bila prva, verjetno mnogi politiki ne razumejo. Kako se je to lahko zgodilo nam, ko pa smo vendarle na glas razlagali, da bomo kot predsedujoči to storili prvi, in bomo za zgled ostalim.

Tukaj zelo hitro potegnemo povezavo na tisti vic o kurah, ki so dobile novega petelina. In le ta jih je začel poditi naokoli, in vsako ki jo je ujel, jo je, kot se za petelina spodobi, lepo pokavsal. Pa ostaneta še dve. In tečeta in tečeta.
Pa reče prva: “Jaz ne morem več, jaz bom kar počepnila”.
Druga pa: “Jaz tudi ne, ampak bom odtekla še dva kroga, da ne bodo rekli da sem kurba”.

Nauk basni je jasen. Važno je kako izgleda, jebeš principe. Zatrdo sem prepričan, da je večina poslancev glasovala ZA zato, ker se tako spodobi, ker si res ne moremo privoščiti, da bi nekaj sami razmislili. In z kurjo zgodbo lahko tudi pojasnimo zakaj nismo bili prvi. Ker tako očitno se nastaviti pa res ne gre, da bi takoj ko je bilo možno ratificirali to pogodbo.

Ampak za razliko od kur, v Sloveniji niti ni jasno, kdo je koga pokavsal. Ve se samo, da smo pokavsani. Tako kot je bilo z nesojeno evropsko ustavo. Kjer smo jo ravno tako ratificirali, potem pa, ker hvalabogu še obstajajo države, kjer politiki malce razmislijo o vsebini in ne le videzu, se je pa ustavilo.

Ampak poglejmo še tole pogodbo. No, v bistvu je še nisem pogledal, in resnično komentiram nekaj, kar ne poznam. Podobno kot naši politiki. Ampak imam tehten razlog za to. Pogledal sem predlagano ustavo, ki je propadla. In me nič kaj ne vleče, da bi šel gledat še to Lisbonsko pogodbo. Ker tisti špeh od ustave, več kot 500 strani, kjer je glavno sporočilo katere vse stolčke so si dotični rezervirali, katere vse inštitucije, so si jih na naš račun omislili, in pa kup izjem.

Sorry dragi moji. To ni ustava, ki bi jo bilo vredno podpreti. Poglejmo si primerljivi Ameriški dokument. 8 strani. Nato pa pridejo amandmaji.

Evropa ne bo nikoli evropska skupnost, če se države najprej ne zedinijo v parih ključnih točkah, in le to zapišejo v ustavo. vse ostalo, so izvedeni dokumenti, ki se lahko tudi spremenijo. Saj se lahko tudi ustava, ampak zelo nehigienično je, da se ustava spreminja prepogosto.