Tradicionalni pohod na Kriško goro – 27.1.2008

Letos sem se udeležil tradicionalnega zimskega pohoda na Kriško goro. Na štartu v Križah, sem se pridružil planinski ekspediciji planinskega društva Črnomelj, kjer aktivno hodita tudi moja starša. Pot gor ni bila nič posebnega. Proti vrhu sicer malce ledu, ampak s pomočjo palic je kar šlo. Me je pa presenetil, še v spodnjem delu, prav topel veter, ki je večkrat zapihal. Ampak resnično topel. Sicer je bilo takoj nad Gozdom kar precej vetrovno. Sama koča zgoraj je v zavetrju, ampak na bolj odprtih točkah je pa kar pošteno zapihalo.

Po poti navzgor sicer srečamo bolj ali manj duhovite klopce, recimo zdravnikova ali od gorske mornarice. Drv za prinest pa letos ni bilo.

Aja, ko smo ravno pri tradiciji. Jaz sem bil prvič gor :-))) Pozimi. Pa enkrat pred tem sem bil poleti. Tako da tradicijo so imeli drugi, jaz sem imel pa čaj.

Navzdol sem šel po drugi poti, ki je bila manj ledena, zato pa malce bolj strma. Pa bolj je pihalo. In po pravici povedano, mi je bilo zadnji del proti Gozdu, nato pa tudi proti Križam kar mučno. Pač nimam nog utrjenih in hoja navzdol je precej bolj zoprna kot gor. Ponavadi so bila bolj kolena tista, ki so malce protestirala, danes pa so me tudi podplati. Bom pogledal, morda moram nove čevlje nabaviti. Čeprav so se tele šele prav utrdili. Namreč ko hodim na Rašico je včasih bolj blatno, pa se nova plast izolacije naloži. Po starem slovenskem pregovoru, da voda niti za v čevelj ni dobra, jih pač ne perem prav pogosto. V dosedanjih 0 letih sem pa jih morda enrat.


Ocena mojega vzpona.

Zvočna kulisa je bila sestavljena večinoma iz nadobudnih domačih viž z občasnim naštevanjem vseh zaslužnih za tokratni dogodek. Trtji z leve je Žitnikov Lojze, zravne Stegovnikov Tona, še naprej pa Križnarjev Polde. Jih ne poznate? Jaz tudi ne!

Kužati izgleda z ledom niso imeli prav veliko težav.

Od koče smo se sprehodi še malo proti Tolstemu vrhu. Pri tki. Vratih se je odprl pogled proti Stegovniku.
Pogled v Lomsko dolino.


Pa še nazaj proti koči v oz adju pa Triglav.

Ter razlaga domorodcev.