V resnici je še bolj zaskrbljujoče

Na dan so prišli dokumenti, ki dokazujejo, da imajo ZDA določena pričakovanja glede Slovenskega vodenja EU. ZDA kot pragmatična država se poslužujejo vseh možnih načinov za vodenje in implementacjo svoje politike, tako da to samo po sebi ni nič nenavadnega. Nenazadnje ima prav vsado med nami svoje želje glede naše politike, verjento pa tudi politike največje svetovne sile, se pravi ZDA. Volitvam v ZDA je namenjene kar nekaj pozornosti, tako da čist indiferentni do tega nismo.

Najprej obdelajmo Janšo. Najprej je komentiral, da on ne ve nič, in da gre verjetno za dogovore nekih nižjih uradnikov. Ko se je izkazalo, da gre za dogovore visokega predstavnika MZZ in najvišjih predstavnikov ameriške administracije, pa je Janša začel omenjati da gre za isti časopis, ki je leta 1991 baje pozdravil prihod jugoslovanskih tankov. Ej Janša, če že ne veš kaj se ti dogaja v bajti, vsaj tiho bodi. Če pa že ne moreš biti tiho, potem pa vsaj stoj za tem kar rečeš. Ne pa da najprej eno, potem drugo, na koncu pa spuščanje megle in preusmerjanje pozornosti.

Večji problem je Rupel. Kako bi odreairali v recimo Franciji, če bi takšen dokument prišel v javnost? Kot prvo, sem trdo prepričan, da ga Francozi splh ne bi imeli. Če bi ZDA s čim podobnim se pogovarjala s Francozi, bi se jim le te lepo smejali nazaj in jih povprašali po zdravju. Če pa že bi obstajali takšni pogovori, bi pa po prihodu v javnost, lepo pokazali svoj odgovor. Ne pa da se nekaj cinca in jamra.

Drug problem je pa čisto slovesnki. Rupel je bil dokaj jasen, in v tem se strinjam z njim, da diplomat, ki takšen dokument da v javnost, ni vreden tega naziva. Še več, zasluži si brco, pa še kakšno kazen za osramotitev celotne Slovenske diplomacije pa i šire. Ampak ali se bo to zgodilo? Ali se bo v kakšnem sodnem procesu res odgovornim dokazalo krivdo? Ali pa se bo Rupel zadovoljil le s tem, da bo našel nekega krivca, ki je VERJETNO kriv, kaznovali ga bodo s kakšnim nenapredovanjem, ki bo potem pod drugo vlado (in morda spet Ruplom) preklicano.

Sorry, dragi Rupel, če se nobenemu ne dokaže krivda, si kot prvi človek MZZ odgovoren TI. In izvoliš lepo odstopiti, itak g. Janša nima jajc da te nogira, kar si bi ob takšni blamaži dejansko zaslužil.