Janšev veliki met

Odlično! drugače Janševe poteze ni mogoče opisati.

Najprej poglejmo taktične elemente. Novica je prišla hitro. sporočil jo je glavni akter. S tem se je izognil temu, da bi po novici mediji iskali njega, in bi bili mediji bolj pripravljeni kot on. Tako pa je Janša dobil medije na levi nogi in je lahko suvereno odigral svojo vlogo. Kajti izbral je kraj, izbral je čas, in dobro se je pripravil.

Seveda pa je v prid Janši tudi to, da so ministri v bistvu sami odstopili. Aha. So ja. Sami so odstopili. Formalno. In to ministri, ki so delali dobro. O delu katerih tudi Janša ne najde slabe besede. In je tako bil prisiljen sprejeti odstope. Ne rad, ampak se je pač sprijaznil. Naš dobrosrčni predsednik vlade, ki ne bi mogel odstopiti ministrov, ki delajo dobro. Tako pa je pač le sprejel odstop.

In prej Janše ni bilo veliko v medijih. Po tem dogodku, se medijem ne skriva. Ne pusti, da bi se plazile kakšne sence dvomov naokoli, da morda pa ni vse tako idealno, če ministri (morajo) oditi. Ne! Ministri so delali dobro. Ministri so dali odpoved. Janša jih je sprejel. Vlada je ves čas delala odlično in bo tako še naprej.

Čas? Čas skrbno izbran pred začetkom šole, pred začetkom resne kampanije za predsedniške volitve. Čas, ko bodo te odstavitve (no ja, ali odstopi) hitro pozabljene.

Taktično – ODLIČNO Janša.

Strateško? Ok, zavedam se, da je smešno ocenjevati strateški element na področju slovenske vlade, ki ji strateško potegne nekje do naslednjih volitev. No, pa ravno zaradi naslednjih volitev je prišlo do teh odstopov. Predsednik Janša je se je s tem izognil pojasnjevanju dejanj, zaradi katerih so bili odstavljeni ministri v zobeh opozicije. Sedaj so te zadeve za večino oprane.

Janša je s tem dal zadoščenje nekaterim svojim nasprotnikom, ki bodo sedaj bolj mirni do naslednjih volitev, saj bodo vsi zadovoljni, da jim je spet uspelo zjebat enega ministra – šli na dopust.

Janša je s tem pokazal da vlada. Da ima vse vajeti trdno v rokah. Državljani pa radi vidimo, da nam je vladano. Da namne vlada neki mehkužni mečkač, ampak samozavesten voditelj, ki ga ni strah ukrepanja.

Janša s pozicijo trdno vladajočega v bistvu že izvaja predvolilno kampanijo za naslednje parlamentarne volitve. Če je bilo pred leti nepojmljivo, kako bi lahko vladal takšen nergač in nezadovoljnež, bo na naslednjih malodane nepojmljivo kako lahko vlada kdo drug kot Janša. Ki je dejansko uspel zgraditi in zgladiti svoj image – image odločnega predsednika vlade, ki ima vse trdno v svojih rokah.

Omenjena dejanja pa jasno kažejo na vso nemoč te vlade. V nemoči sprejeti resne gospodarske reforme, postaviti jasno vizijo, resno delati na kritičnih področjih – so ta dejanja, dejanja populizma. Ko vržeš par sužnjev levom, da je narod zadovoljen.