Prvonovemberske sveče

Vsako leto ta čas, se v trgovinah pojavi kopica sveč. Seveda pa trgovci ne bi bili trgovci, če ne bi ustregli čisto vsaki potrošniški kaprici. In tako imamo na voljo tudi sodobne, večno goreče, sveče.

Sveča v klasični obliki ima kar nekaj simbolike. Ker je njena osnovna lastnost to, da prej ali slej dogori, je prižgana sveča na grobu znak, da se je na preminulega pred kratkim nekdo spomnil in mu prižgal svečo.

Če pa na grobu gori večna sveča, pa pomeni le to, da si nekdo želi prepričati ostale, da večkrat pomisli na pokojnika, kot se to dejansko zgodi. Da ima nekdo toliko več opravka s tem, kaj si bodo drugi mislili o njem, kot s spominom na pokojnika.

Sveča ima tudi simboliko minljivosti. Z dogorevanjem sveč, dogoreva tudi življenje slehernika izmed nas. Večna sveča kaže željo po zanikanju minljivosti. Hm, morda bi prižigalec takšne sveče svojo energijo raje namenil uživanju življenja, kot zanikanju smrti.

V teh dneh, bi morda raje, kot da na grobu prižigamo sveče zato da jih drugi opazijo, čas namenili nam samim in mislim na tiste, ki jih ni več. Za to lahko uporabimo, če že moramo, tudi čisto majhno svečko, brez odvečne plastike ali celo elektronike.