Razmišljanje o begunski krizi

Kaj lahko naredi Slovenija v situaciji, ko je soočena z tisoči beguncev na južni meji, ki si želijo na sever?

Dejansko prav veliko možnosti ni. Begunce pustiti na prostem, pred mejo, kjer si bodo sami ustvarili begunsko taborišče, je nehumano. Sicer bo res to bolj problem Hrvaške, ampak niti Sloveniji ne bo prav prijetno iz dneva v dan gledati, kako oklepljeni policisti s pomočjo vojske vsak dan zavračajo čedalje bolj izmučene in premražene begunce (ali migrante, če želite). Zadeva bi na ta način enostavno eskalirala do točke, ko bi postalo nevzdržno, potem pa ali bi popustili, ali pa bi živci popustili beguncem. In potem ostane zgolj popustiti ali streljati. No, slednje ne pride v poštev, torej lahko že danes ugotovimo, da bomo popustili. Lahko pa seveda vplivamo na to, koliko jih bomo pred tem izmučili. In ja, prej ali slej, bo kakšen utonil, zmrznil ali enostavno umrl.

Obstaja seveda možnost, da bi z (delnim) zaprtjem meje, preusmerili migracijske tokove, tako kot jih je Madzarska. Kam pa? Preko Bolgarije in Romunije? In nato Slovaške? Morda. Kdo mislite je bolj human? Bolgarija, Romunija, Slovaška ali Slovenija. Ker v tem pogledu, human pomeni šibkejša mejna zapora. Nič narobe s tem, samo realno je potrebno oceniti. Pa tudi, če bi se poti novih beguncev preusmerile, jih je še vedno pa 10K že na poti proti Sloveniji, in bo ta problem ostal.

Skratka, begunci so na meji, in prišli bodo preko. Če ne danes, pa čez en teden. Pri čemer bodo vsak dan poiskušali priti čez. In ob tem prehodili par 10km ob Sotli ali Kolpi, brodili po vodi, tam bili ujeti, poslani nazaj, in naslednji dan spet. Ali jih je potrebno tako mučiti? S kakšnim namenom? Da preusmerimo ostale na poti da bodo šli drugam? Kam?

Ko so pri nas, jih je potrebno v skladu z mednarodnimi pravili popisati. To je Slovenija dolžna, in ne vidim enega samega razloga, da tega ne bi storila. Govoriti na tej točki o kakršnikoli integracijo v družbo je nesmisel. Oni želijo na sever Evrope. Ne želijo se namestiti in integrirati v Sloveniji. Vsaj ne velika večina in vsaj ne sedaj. Že integracija tistega, ki si želi je problematična, integracija tistega, ki si ne želi pa praktično nemogoča. Ko so pri nas, jim je potrebno omogočiti čim bolj humano bivanje.

Ob tem se je pa potrebno zavedati, kaj se bo zgodilo, če jih naselimo v Postojni ali recimo Črnomlju. Spočili se bodo, nahranili, posušili in odšli. Proti severni meji. Peš ali z prevozom. Ampak odšli bodo. Če bi želeli počakati mir v Syriji, ga bi lahko čakali v Turčiji, Grčiji, Makedoniji, Srbiji,… Moramo razumeti, da so oni izgubili upanje, da bo hitro prišlo do miru, ne želijo izgubiti dodatnih let svojega življenja v begunskih taboriščih in si žalijo zaživeti polno življenje. Zato so šli na pot. Zato bodo zapustili Postojno.

In prišli do Avstrijske meje, kjer se bo ponovil prizor iz meje s Hrvaško.

In tukaj lahko ravnamo pametneje. Slovenija naj begunce namesto v centre po državi namesti v postavljene centre ob Avstrijski meji. Čeprav bodo to šotorišča, se jim lahko zagotovi suho prenočišče, hrana in ustrezne sanitarne razmere. Tudi od tam, si bodo želeli vsak dan v Avstrijo, vendar za to ne bodo morali prehoditi 100km, niti ne bodo potrebovali storitev vojnih dobičkarjev, ki jim bodo vsak prevoz zaračunali. Niti jih ne bo prevažala policija, ko jih bodo Avstrici vrnili, potem pa bodo znova šli na poti, in spet sem in tja.

Če se beguncem na Hrvaški meji pove, da bodo odpeljani in nameščeni na Avstrijski meji, bodo odšli z veseljem.

Koliko časa bodo pri nas, pač ni odvisno od Slovenije, ampak Avstrije in Nemčije. Seveda se lahko zgodi, da bo to toliko časa, da bo marsikdo med njimi se premislil, in se želel “integrirati”. No, te se potem lahko mirno naseli po centrih po državi, ker takšni pač ne bodo vsak dan se odpravili na sever. Ampak do tega še vsaj nekaj mesecev ne bo prišlo, vmes pa mora Slovenija neprestano si prizadevat za dogovor na EU nivoju. Če bo zunanji minister v prihodnjih tednih več kot 1 dan na teden v Sloveniji, je čas, da se ga zamenja. Če v prihodnjem tednu Juncker ne bo poslal Cerarja (zaradi neprestanega “teženja”) v “tri krasne” si Cerar zasluži odstop. Takoj je potrebno povabiti VSE tuje državnike na obisk begunskih centrov in VSEM veleposlanikom te obiske organizirat na tedenski ravni. Nobene milosti do njih. Bolj si milost zaslužijo begunci kot veleposlaniška in državniška “elita”.

Lep primer, kam vodi takšna rešitev – V Gornji Radgoni bilo nameščenih 350 tujcev, a so že odšli

Seveda bi bilo dobro, da tako razmišljajo tudi Hrvati, in bi tudi oni postavili begunske centre ob meji s Slovenijo in Madzarsko. In v Srbiji. Dejstvo je, da se bo še nekaj časa te ljudi pač premikalo sem ter tja, do vzpostavitve neke trajne rešitve, ampak v tem vmesnem času, je smiselno narediti vse, da jim prihranimo čim več muk. To pa lahko naredimo le tako, da jim v okviru svoje države, omogočimo to, kar si želijo. Vse ostale rešitve bodo le povečevale nezadovoljstvno na obeh straneh. Na eni, ker ni tako kot želijo, na drugi, ker ne sprejemajo, kar jim dajemo. In v primeru Slovenije, si želijo na Avstrijsko mejo. Do tam jim lahko pomagamo.