Davčne blagajne

Na twiterju sem danes napisal “Davčne blagajne so nesmiselne. Uvedene na takšen način pa kolosalna neumnost.” in sem bil naprošen, če to malce obrazložim.

Pustimo ob strani to, da smo nedolgo nazaj uvajali “virtualne davčne blagajne”. In da v resnici ne vemo, kako uspešne so bile. Pustimo tudi ob strani to, da na ta način oblast sporoča državljanom, podjetnikom, da jim ne zaupa, in da je potrebno povečati nadzor na precej radikalen način.

Kot zgled uvedbe se pogosto navaja Hrvaška in njihov uspeh. In ravno hhrvaški primer je tisto, zakaj ta slovenski primer razglašam za kolosalno neumnost.

Hrvaška je izvedla več zadev hkrati, in vse skupaj je dalo rezultat, kakršnega je pač dalo. Morda ne bi škodilo sedaj znova preveriti, kakšni so dejansko rezultati po nekem času. No ampak poglejmo kako so se lotili.

1. Hkrati ob uvedbi davčnihblagajn so znižali davke v gostinstvu. S tem so to naredili precej bolj sprejemljivo za tiste, ki so do tedaj davke utajevali. Nižji kot je davek, manjša je stimulacija za goljufanje.

2. Povečali so kazni. Logičen ukrep skupaj z znižanjem davkov. Korenček in palica. Ne zgolj palica.

3. Predpisali so davčne blagajne.

4. Napovedali so močnejši nadzor in ga tudi izvedli. Nato pa na hitro preventivno našli par kršiteljev injih kaznovali za zgled.

Kakšen je načrt pri nas. Davkov ne bi zniževali, kvečjemu je v zraku povišanje. Ok, sicer se vztrajno zatrjuje da se davki ne bodo povišali, da pa se bo uvedel nepremičninski davek. Če ta ponovno pade, bomo znova na starih idejah o začasnem, kakopak, dvigu DDVja.

Ne predvideva se sočasno povečanje kazni.

Pri obrazložitvi uvedbe davčnih blagajn je v obrazložitvi napisano, da bodo stroški pokriti z manjšimi stroški nadzora na terenu. Skratka predvideva se, da bo nadzora na terenu manj.

Skratka od paketa 4 sočasnih ukrepov, ki so dali na Hrvaškem skupen rezultat, bomo pri nas uvedli enega, kakšnega ali več njih pa izvedli v kontra smeri. pričakovati ob tem enak rezultat je milo rečeno ….. neumnost.

Sicer so pa vmes hrvati že naštudirali, kako se davčnim blagajnam izogneš. In brez skrbi, to znanje bo s pridom uporabljeno tudi v Sloveniji. To sicer ne pomeni, da davčne blagajne ne bodo prinese rezultata. Verjetno ga bodo. Koliko, bomo pa videli. Ampak kakor kaže, bo to znova eden izmed na pol izvedenih projektov. Z temu primernim rezultatom.