Gmail archive

Svoje (privat) emaile imam že kar nekaj časa na gmailu. Pred leti sem fural svoj mail server, kar je delalo zelo ok. Ampak potem se server postara, pa je treba prenesti drugam. Pa borit se s spamom. Pa ko nekaj upgradeaš za par minutk narediš open-relay server,… a mi je res treba tega…. in sem presedlal na gmail, kjer sem zadovoljen še danes.

Pa vendar. Maili so v oblaku. Oblak se lahko razkadi. Zdej ja, komu bomo pa zaupali, če ne googlu. Ampak je že tako, da je dobro zaupati, še bolje je imeti varnostno kopijo. Arhiv. Backup. In točno zato imam v omari drobota, s 4 diski in cirka 4TB prostora.

To ni bil moj prvi poiskus arhiviranja. Že pred letom ali dvema sem probal preko lokalnega mail odjemalca. Pač nastaviš ga, naj pobira vso pošto s serverja in tako imaš lokalni arhiv. Zakompliciralo se je pri prenosu starih mailov, ker ima gmail neke omejitve, in če posumi, da se dogaja nekaj sumljivega, ti začasno blokira dostop. In tako sem končal z zaklenjenim gmailom za dva dni. Da so me zaščitili seveda.

Za tokratni poskus pa sem se odločil za getmail varianto, kot je opisana tukaj. V gmailu vklopiš opcijo dostopa do mailov preko POP3, nastaviš da naj velja za vse maile (ne le za nove), skonfiguriraš getmail, in vpišeš v cron. Gmail pop3 namreč deluje tako, da se v enem kosu prenese 300 mailov. Se pravi moraš poganjati toliko časa, dokler ne pride vse čez. Ker sem se bal, da bi znova povzročil kakšno, po gmailovem mnenju nečednost, sem v cronu nastavil, da se prenos dogaja 1x na uro. Kar potem pomeni 5000 mailov na dan recimo.

In je začelo pritekati.

In po cirka 14 dneh, je bilo fertik. Možno sicer je, da sem na začetku imel še daljši interval, ker sem se pač bal, ampak sedaj imam na 1 uro in dela ok.

Tako imam sedaj v bistvu največ 1 uro star arhiv mailov v obliki mbox datoteke. Ki jo zna prežvečiti veliko email programov, če bi to dejansko kdaj rabil.

Za ljubitelje statistike še malce podatkov:

  • Število emailov: 160404
  • Prvi email:  31.5.2001
  • Velikost arhiva: 11,3 GB

In pa nastavitve:

 

cron:
33 * * * * /scripts/getmail-4.25.0/getmail -r /Users/marko/.getmail/getmail.gmail >> /temp/gmailfetch.log

.getmail/getmail.gmail:
[retriever]
type = SimplePOP3SSLRetriever
server = pop.gmail.com
username = marko.pavlisic(at)gmail.com
password = itatabisine

[destination]
type = Mboxrd
path = /Volumes/Drobo/backup/gmail/gmail-arhive.mbox

[options]
verbose = 2
message_log = /Volumes/Drobo/backup/gmail/gmail.log