Stavkovne nebuloze

Ena večjih nebuloz, ki so jih izumili sindikalisti je ta, da smo državljani, s tem ko nismo pripeljali otrok v večjem številu v vrtce in šole, izrazili podporo in solidarnost s stavkajočimi. Pa kaj še! Konkrento na naši šoli so obesili obvestilo da bo šola na dan stavke ZAPRTA. In kaj mi kot staršu preostane drugega, kot da otrokom organiziram varstvo. Res so nato, dan pred stavko, obesili obvestilo, da bodo starši lahko, v kolikor ni druge možnosti, otroke pripeljali tudi v vrtec ali šolo, amak je bilo to treba napovedati. Sploh pa je vsak resen, do takrat že našel rešitev.

Naj drugič stavkajoči jasno povedo, da naj otroke obdržijo doma le tisti, ki stavko podpirajo, pa bomo potem videli kolikšna je podpora in solidarnost.

Sicer pa vladne ukrepe podpiram. In podpiram tudi stavko. Morda nekoliko nelogično, ampak sploh ne. Vladni ukrepi so potrebni. Porabiti več kot zaslužimo, je že na kratek rok problematično, na srednji in dolgi pa enostavno nemogoče. In nujno je potrebno uskladiti porabo z produkcijo. Ker, če ne bomo uskladili sami, se bo uskladilo samo. Kot se uskljajuje v Grčiji. Kot se je uskladilo Vaskršiču, ki je verjento sedaj ves srečen, ker so se mu dolgovi in imetje pač uskladili.

Stavko pa podpiram iz drugega razloga. Kot prvo, vrednota, da poveš kaj si misliš, da se boriš za svoj prav, je pomembna vrednota, ki jo je treba varovati. Tega si ne smemo vzeti. Zato sem pripravljen potrpeti tudi kakšno stavko ali proteste, čeravno se z vsebino ne strinjam. Demokracijo tvorijo procesi bolj kot vsebina. In stavko v tem primeru podpiram kot proces, čeprav sem vsebinsko na drugi strani.

Bil bi pa tudi globoko razočaran, če bi bili ukrepi tako neznatni, da stavke ne bi izzvali. In razočaran bi bil tudi nad sindikati, če bi mirno pristali na karkoli že.

Seveda bom pa ekstra razočaran nad vlado, če ne bo vztrajala pri ukrepih. Sindikati so dali jasen signal da je 7% znižanje plač z odpravo plačnih nesorazmerij, sprejemljivo. Se pravi bi morebitno le 5% znižanje pomenilo vladni poraz. Kar bo manj kot 10% bo zame osebno razočaranje. Kot bo tudi veliko razočaranje, če bodo stavkajoči dobili stavkovni dan plačan.

??? nebuloza ???