Linč Simone Dimic

Ne vem, če lahko najdem kakšen boljši izraz za to, kar se je gospe bivši sekretarki Pahorjevega kabineta zgodilo, ampak linč je verjetno kar pravšnja oznaka. Sicer se ni končalo z visenjem na bližnjem drevesu, kar je bil rezultat vsakega kolikor toliko spodobnega linča na divjem zahodu. Se ja pa končalo s sicer prostovoljnim in v naprej načrtovanim odhodom, pardon, izgonom, Simone Dimic v Dubaj. To, da bo vsaj nekaj naslednjih dni preživela daleč od Slovenskega malomeščanstva ji v bistvu zavidam.

Po tem uvodu bi marsikdo sklepal, da sem se namenil gospo Dimicevo braniti. Nop. Simona ne potrebuje moje obrambe. Po dosedaj videnem, bi bil precej presenečen, če bi bila v resnici tako nedolžna, kot se skuša prikazati. V zgodbi je vse preveč vprašanj in premalo odgovorov. Res pa je, da morda stopnja linča ni v skladu z velikostjo njenega greha.

Pa vendar ali lahko (predvsem medijem) to zamerimo? Živimo v času, ko eno za drugim na dan prihajajo raznorazne zgodbe, ki vse enostavno kažejo na to, da je Slovenija daleč od tega da bi bila pravna  država. Ali je socialna ali ne, naj sodijo tisti, ki so na socialnem dnu. Ali je pravna ali ne, pa b se morali spraševati vsi.

Veliki šef SCTja, Ivan Zidar, je skupaj z bivšo prvo damo Vegrada, Hildo Tovšak in v družbi Dušana Šinigoja iz Primorja stopil minuli teden pred sodnika. Baje so se dogovarjali, kako si bodo razdelili plen, pardon posel, na Brniškem letališču. In že prvi dan sojenja, se kaže da bo to še ena dolgotrajajoča zgodba brez epiloga. Taisti Ivan je tudi predsedoval Zemonski družini, parton kartelu. Rezultat je bil, da smo avtoceste preplačali toliko, da bi se lahko 24 let vozili po njih brezplačno.

In ta karteljska zgodba nekako potrjuje letališko zgodbo. In kaže na to, da so gradbinci dokaj zlizani z politiko. Kar vsekakor dela Dimicevo zgodbo precej bolj verjetno.

Kopica afer, nobena še končana, hkrati pa zgodbe o obubožanih gradbenih delavcih, ki se jih namesto plačila izganja iz države enostavno povzročajo kopičenje srda v družbi, ki se počuti čedalje bolj nemočna. In, če je Janša še nekako uspel to zadrževati s svojo močno podobo, češ, vse imamo pod nadzorom, Pahor izgleda precej bolj nemočen, kar naravnost kiče po prevzemu stvari v svoje roke. Linč Simone Dimic je tako pač nekaj popolnoma pričakovanega.

In, če se bo tako še nadaljevalo, Jankovič je v imenu mestne občine Ljubljanske od Vegrada odkupil kopico stanovanj, pa Vegradu to ni kaj prida pomagalo, Pahor se za SCT dogovarja v Libiji, SCT vstrajno lobira, da bi sedaj po končani avtocestni kraji, pardon gradnji, enako naredili še z železniško infrastrukturo, se bodo linči nadaljevali. In le upamo lahko, da se ne bo vse skupaj sprevrglo v pogrom.

Čeravno se najde v Sloveniji, tudi v najbolj čitanih medijih, kar kopica prijateljev nove revolucije, bi bil rezultat nekako podoben kot je bil vedno do sedaj. Staro elito bo pač zamenjala nova, za povprečnega delavca pa se kaj prida ne bo spremenilo. Odvisno le od tega, koliko škode bo revolucija povzročila. Vsako razbito okno, vsako porušeno stavbo, vsak razbit stroj bo potrebno na novo kupiti. Vsak izgubljen posel na novo pridobiti, vsakega izgnanega inženirja na novo izobraziti. In vse to lahko plača le delavec s svojim delom.

Če kdo misli, da se v Simonini na novo zgrajeni hiši skriva par ton zlata, s katerim se lahko tovrstna škoda pokrije, se krepko moti. Če je slučajno tam bil, pa v to ne verjamem, je sedaj že v Dubaju ali na poti tja.

Boj, kakršen je možen in je smiselen, trenutno v Sloveniji nakazuje predvsem ekonomist Rado Pezdir, zmagovalec nad elektro kartelom, borec proti bančnikom. Slovenija je teoretično pravna država. Imamo zakone, imamo inštitucije. Vse primerljivo z državami, kjer vse to lepo funkcionira tudi v korist malega človeka. Vendar je to teorijo potrebno spremeniti v prakso. Stalno opozarjanje na dolžnosti in odgovornosti inštitucij, če je potrebno tudi do nivoja evropskega sodišča, je sicer morda malce daljaša pa vendarle precej bolj mirna pa tudi bolj trajna pot kot hitre revolucionarne spremembe.