ISL Light – program za oddaljeno pomoč

Obstajajo tudi slovenska podjetja, ki so v samem svetovnem vrhu pri razvoju programske opreme. Eden izmet takšnih, gate trgujočih produktov, je tudi ISL Light.

Program omogoči da ima vzdrževalec vpogled na uporabnikov računalnik, pa čeprav sta vsak na svojem koncu sveta. Vzdrževalec tako lahko gleda kje ga uporabnik lomi, ali pa tudi prevzame nadzor in mu kaj popravi, pokaže ipd…

In kaj naredi ISL Light tako odličnega? Saj vendarle podobna orodja vsebujejo že sami windowsi (remote sharing), že vrsto let obstaja VNC, ki je cross platform, client pa izjemno majhen. In pa še kup podobnih programov. ISL Light je bil prvi za katerega sem izvedel, ki ga ni bilo potrebno namestiti niti na računalnik uporabnika, niti na računalnik vzdrževalca. Lahko ga kar vsakič znova preneseš iz njihove spletne strani in uporabljaš.

Naslednja težava, ki je pri ISL Lightu ni, so pa razni firewalli. Vsako resno podjetje ima svoje omrežje zaščiteno do te mere, da ne more nič nedovoljenega not. Niti ven. In tudi poslovno potrebne izjeme je včasih zelo težko podpreti (microsoft netmeeting recimo). Ponavadi pa se administratorjem s tem sploh ne da ukvarjati, oziroma imajo tisoče izgovorov, zakaj oni teh vrat ne bi odprli.

No, pri ISL Lightu to ni potrebno. Njihov sistem verjento uporablja kakšna pogosto odprta vrata za povezavo navzven, povezavo navznoter pa omogočajo na svojih strežnikih. Tako je dejansko povezava sestavljena iz dveh pivezav navzven. Kar jim omogoča prehod mimo večine požarnih zidov. Ja. To bi lahko razumeli tudi kot izogibanju varnostne politike podjetja, ampak ….

Takšen način pa prinese tudi izjemno robustnost povezave. Pogosto je pri tovrstnih zadevah problem, ker vsaka motnja na liniji pomeni da povezava pade in jo je potrebno ponovno vspostavljati. Stabilnost ISL Light povezave najbolje pove dejstvo, da imam sam eno povezavo že nekaj dni, in da je vmes moj računalnik, iz katerega sem povezan, in je v bistvu windows virtualna mašina v vmwaretu, bil vmes že parkrat suspendiran, pa je povezava še vedno živas. Še malo pa si bom začel domišljati, da povezava preživi tudi reboot mašine.

Čestitke avtorjem, in veliko uspegha pri nadaljnem delu. Z njihovim produktom sem res zadovoljen.

PS: Če se komu to bere kot reklama, prav. Verjetno je res. Vsekakor pa je neplačana. In denarni tok mene napram ISL Lightu je v njihovo smer.