Ali z HD televizijo res vidite več?

Nove televizije so praktično vse v formatu 16:9 za razliko od prejšnjih, ki so bile 4:3. Prodajalci nas želijo prepričati, da s tem vidite več. Pa je temu res tako?

Žal večina televizij še vedno oddaja 4:3. Na 16:9 TVju imamo potem več možnosti. Ali gledamo kot 4:3 kar pomeni da vidimo črna robova na levi in desni. Ali sliko raztegnemo v 16:9 kar pokvari proporce in potem izgledajo vsi akterji malce deblušni, ali pa se slika raztegne proporcionalno, nato pa se je malce odreže zgoraj in spodaj. Tukaj je sicer iluzija da vidimo več, v resnici pa zaradi rezanja vidimo manj.

POP TV začne ravno danes oddajati svojih 24ur v HD tehniki verjento 16:9. Hm. Hm. HM! Oni že morda bodo tako oddajali, kako bo pa prišlo do mene? T-2 bo še vedno moral nekako poslati do mene 4:3 sicer lastniki starih TVjev ne bodo videli nič. Ok, obstaja možnost, da bi sam nabavil pri T2 HDTV box, ampak saj POP TV ne bo oddajal vsega svojega programa v HD resoluciji? Ali je potem uporabnik obsojen na ročne preklope med POP TV nomral in POP TV HD? Ali kako? No ja, jaz tako ali tako nimam optike, in mi HD verjetno sploh ne bi potegnil.

Sicer sem pa včeraj opazil, da se da tako POP TV kot Kanal A spremljati tudi z digitalnim sprejemnikom direkt iz etra, baje oddajajo z ljubljanskega gradu. Morda bom pa tam lahko dobil HD.