Automator – avtomatizirajte opravila


Automator, kot že ime pove, služi avtomatiziranju pogostih procesov. Sam sem ga uporabil, ko sem moral zmergeat podatke iz 82ig dmg datotek/disk imageov. Zadeve sem se lotil kar v shellu, vendar se mi je kmalu ustavilo, ker namreč nisem našel kako bi v shellu zmountal dmg disk image. Mount sicer lahko vpne vse skupaj v datotečni sistem, ampak nisem našel opcije za aktiviranje dmg datoteke. Ima pa to automator. v mojem primeru sem najprej z Find finder items poiskal vse dmg-je, jih mountal, shranil dobljeno v spremeljivko (zakaj pojasnim kasneje), nato pa skopiral vso vsebino dmg disk imagea, v en temp direktorij. Sledi še odmountanje dmg diska. Posamezen task, ima svoj rezultat, ki ga naslednji lahko uporabi. Tako je rezultat iskanja spisek datotek, ki ga sprejme disk mounter, da jih zmounta, in vrne to kar je zmountal. Tako da lahko task za kopiranje izvede kopiranje.

Ampak rezultat kopiranja pa je nekaj drugega, kot potrebujemo za odmountanje disk imagea. Zato rezultat mountanja shranimo v spremenljivko, katere vrednost nato preberemo pred odmountanjem. S spremenljivkami torej prenesemo podatke, če jih želimo uporabiti na več koncih.

Tako kot sem opisal, je postopek potem delal tako da je poiskal 82 dmg-jev,jih vse hkrati zmountal, nato šel kopirat itd… In sploh, ker kopiranje ne deluje ok, deluje kot sem opisal tule, sem potem postopek še malce spremenil. Končni je nekako takšen:
1. Poiščem vse datoteke v READY folderju
2. Prvo premaknem v WORK folder s shell ukazom (mv $1 /temp/restore/work)
3. Zmountam dmg v WORK folderju
4. V shelu izvedem kopiranje (chmod -R 777 /temp/rest/; cp -RXv $1/* /temp/rest/ >> /temp/log.txt)
5. Odmountam disk
6. Premaknem dmg iz WORK v FINISHED
7. Ponovim vse skupaj 82x.

Vmes seveda malce potelovadimo s spremenljivkami, ampak bistv je napisano.

Vsekakor zelo uporabno orodje.