Marko Pogorevc dobil šest mesecev pogojno

Nekdanjemu generalnemu direktorju policije Marku Pogorevcu je sodišče zaradi zlorabe javnega položaja in kršenja človekovih pravic izreklo šestmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let. To pomeni, da mu za zapahe ne bo treba, če v tem čase ne naredi podobnega kaznivega dejanja. Naložili pa so mu tudi plačilo 2.500 evrov sodnih stroškov.

Pogorevc je bil obsojen, ker je kot direktor policije zlorabil položaj in zlorabil osebne podatke, do katerih je imel kot glavni policist dostop. Ampak ali je pogojna kazen sploh kazen? Načeloma to pomeni, da zapora ne bo videl, ker nenazadnje sedaj sploh več ni na položaju, kjer bi podobno kaznivo dejanje sploh lahko naredil.

Pa tudi sicer, se mi zdi, da je pogojna kazen primerna za recimo tatiča (če še enkrat ukradeš greš v zapor) ali recimo pijanega voznika, ki je zaloten prvič. V teh primerih ima pogojna kazen vzgojni moment.

V primerih kot je pa recimo Pogorevcev pa bi bilo precej bolj vzgojno, zanj pa tudi njemu podobne primere, da bi ga enostavno strpali v zapor. Ni treba za pol leta, dovolj je za pol meseca. Ker sedaj takšne, malce višje živine, v zapor sploh ne pridejo, pa čeprav so obsojeni. Pa bi jim vsaj kakšen teden zelo koristil, da bi lahko v miru razmislili o svojih dejanjih.

Vrhunec gradbene afere, bo morda podobno izrečena pogojna kazen. Ali bi bila ta kazen pravična? Dokler je najhujša kazen za slovenske pomembneže to, da jim sodišče zažuga kot majhnemu otroku (če še enkrat to ponoviš te našeškam po nagi riti), do takrat bodo te pomembneži kot mali otroci preiskušali meje mogočega.

Več na:
http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20080215_3117596.php
http://www.dnevnik.si/novice/crna_kronika/299368/
http://siol.net/slovenija/crna_kronika/2008/02/pogorevcu_dosodili_sest_mesecev_pogojne_zaporne_kazni.aspx