Pralni stroj

Pralni stroj se mi je vedno zdel nekaj kompiciranega. En čuden vrteč gumb s katerim nastavimo program izmed več kot 10 komadov, pol pa še ekstra gumbi. Pa predalnik z tremi prostori, in točno v pravega je treba dati pravo sredstvo. Pa cune ločiti po skupinah. Mater. Kako lahko ženske to obvladajo?????

No, potem pa mi je nekoč ena (sem pozabil točno katera, čeprav se mi zdi da vem), povedala malo poenostavljeno verzijo. Bele na 90, barvne na 40. Vedno isti program, prašek pa direkt v boben????? Jebemu, kaj potem vsa tista množica programov, če se uporablja le en + temperatura. In temperatura je čist logična. Barvaste se lahko razbarvajo, zato jih je treba prat na nizki temperaturi.

In sem šel malce preštudirat tole čudo od pralnega stroja. In res. Dejansko je večina programov en sam program. Tako je prvi enak kot drugi, le da vključuje še par ciklov na začetku več. In podobno tretji. In tako naprej, dokler ne prideš do programa, ki se mu reče “centrifugiranje”. Kar je v bistvu le zaključek vseh programov.

In predpranje? To je en kratek programček pred prvim programom, katerega posebnost je pa ta, da po zaključku, ustavi vrtenje programatorja naprej, tako da ga moraš naprej pognati ročno. Zakaj? Da dodaš prašek.

Svašta.

Seveda je vseeno malce bolj komplicirano. Mislim d aimajo klasični programatorji dejansko ene tri programe, ki pa so potem razbiti po zgoraj omenjenem načelu na vse ostale. Pa še recimo posebnosti. Moj prvi pralni stroje Gorenje se je bahal s pridevnikom AUTOMATIC. Podrobnejši pregled je pokazal, da to v bistvu pomeni da prvi dve stopnji pere na 90 stopinj, drugi dve na 60, naslednji dve pa na 30. Tako so prišparali gumb za nastavitev temperature, kar seveda marketing proda kot AUTOMATIC.

V mladih letih sem imel priliko en programator razdreti. In v bistvu niti ni malo stikal za krmiliti. Tko od uča bi rekel ene 20 kom. Pa jih probajmo našteti:

– dovod za vodo
– črpalka za vodo
– programator
– motor v eno smer
– motor v drugo smer
– centrifuga (morda dve)
– prašek (3x za 3 predalčke)
– grelec (morda več)

Več se pa ne spomnim.

In koji q! sem se sploh lotil pralnih strojev? V nadaljevanju (čez kakšen dan ali dva) se bo to razmišljanje nadaljevalo v smeri, kako malo se je v bistvu tehnika v gospodinjstvu razvila v 30 letih, ker bom primerjal prvi pralnis troj, ki sem ga spoznal, z zadnjim fuzzy super duper Boshom. Nato pa sledijo še ideje, kaj bi dejansko lahko naredili pri pralnih strojih v prihodnje. Ne pa da le da so lepši.