Ni bicikla :-(

Nekam se slabo počutim, pa sem malce manj na biciklu. In sem se spravil računalnik iz dnevne preseliti v delovno sobo. Ok. Kabla se mi ni dalo vleči, zato sem kupil lep USB wireless adapter, ga priključil in … poraz. Hitrosti da dol padeš. Od žalosti.

Ock. Na podstrešje, pa premetavat mašinerujo, prevezavat kable, prenašat sem in tja. Na koncu dobim 11mbit/sec. Recimo da bo. Bo Q! Ne morem gledati DVDja iz druge mašine. Preko interneta video potegne jako kilavo. SUX. Bomo kable vlekli. Kabel je vseeno kabel, se je izkazalo še enkrat.

Aja, katera je to mrežna oprema: Netgear WGT nekaj in še en WGT nekaj. Sux.

Drugi projekt, ki sem se mu v mrežnem razpoloženju zadal priti do dna, pa se nanaša na open WLAN. Že pred časom sem odprl svoj WLAN drugim. Nek se raja veseli. Ob tem pa želim imeti zaščiteno lokalno omrežje. Hm. Hm. Hm. Router sam, že omenjeni Netgear WGTxxx) mi prav velik ne pomaga. Za začetek sem moj server postavil kot VPN server, in ostale povezal gor kot kliente. Ok, z rasdial in scheduled taski, se da nekako doseči, da se poveže avtomatsko. No, nato pa ugotovim, da Win XP podpira le 1 povezavo hkrati!!! Jaz pa najmanj 3 računalnike, ki bi se povezovali na server.

Rešitev se kliče OpenVPN. Glede na to, da izhaja iz linux druščine je konfiguracija malce tekstovna. Ampak dela. Rules! Tolk mžnosti, da se ti kar samo smeji. In po pravici povedano je konfiguracija full simpl. Če lepo slediš navodilom. In laufa lepo kot servis. Krasno.

Sedaj moram samo še ugotoviti, kako naj nastavim WLAN da se zaštarta sam, in ne šele ko se user logira.