Kako mediji kreirajo politiko

Naj najprej poudarim, da se mi nič narobe ne zdi, če kdorkoli želi vplivati na “politiko” se pravi politike, ker politika je stvar vseh nas, in še premalo se zavedamo, kaj vse je odvisno od nje. In v bistvu vse politične javne izjave, v času socialnih omrežij je pa to praktično že vsak (političen) twit ali facebook zapis, je vplivanje na politiko. Toliko bolj, če ga povzame še kateri od medijev, kar recimo politične oddaje na TVju redno počnejo, pa tudi spletni in tiskani mediji.

Je pa seveda prav, da se to počne transparentno. Pa tudi novinarji, če že radi poudarjajo, da je njihovo delo poslanstvo, naj ga tudi opravljajo potem profesionalno.

Tale prispevek je v bsitvu nastal na osnovi kratke debate, ki sem jo imel z Darijanom Koširjem (baje urednik na dnevnik.si (baje, ker nisem nikjer našel potrditve)).

na kar sem jaz to komentiral z:

Celo debato si lahko preberete na twiterju.

Zakaj sem mnenja, da gre tukaj bolj za medijski pritisk, kot novinarsko poročanje o odločitvi?

Če preberete Dnevnikov članek na hitro, boste dobili občutek, da je vlada že kar odločena, da bo v odboru OZN pristala Vasilka Sancin. Da so vladni predstavniki (množina!) ocenili, da bi BMZ težko deloval v omenjenem odboru.

Če pa preberete podrobno boste pa razbrali:

  • da je vlada BMZ podprla za člana odbora
  • da Erjavec šele bo predlagal spremembo
  • da bo po vsej verjentosti predlagal Vasiljo Sancin
  • da je bil Klemenčič proti BMZ ampak je njegovo ministrstvo vseeno pripravilo predlog za njegovo kandidaturo, ki jo je vlada potrdila.

Članek poda še mnenje g. Grudna, anonimno mnenje iz pravosodnega ministrstva in potrditev Vasilke Sancin, da je res tudi ona želela na to funkcijo.

Skratka, iz dejstev, ki jih izvlečemo iz članka, čeprav se moramo kar potruditi, lahko sklepamo, da gre za klasičen članek, kjer nekdo želi pač vplivati na vlado, pri tem se pa ne razkriti. Ali mu gre bolj v nos BMZ ali gre predvsem to, da se najde mesto za Vasilko Sancin niti ni pomembno.

Glede na razmere je jasno, koga iz vlade boš poklical, če želiš dobiti potrditev za nekaj, kar sicer podpira predsednik vlade Cerar. Erjavec je pač že v predvolilnem času, in bo vsako takšno zadevo z veseljem pograbil. Če bi medij želel korektno opraviti svoje delo, bi pridobil vsaj še mnenje s strani največje vladne stranke, to je SMCja, oziroma s strani tistega, ki je pooblaščen za zastopanje vlade (predsednik), tistega s pooblastili (glasnogovornica) ali vsaj službe za odnose z javnostmi. Od nikogar izmed teh niso pridobili odgovora, če so poskušali, pa lahko le ugibamo.

Takšno medijsko delovanje ni nič posebnega. In je učinkovito. Slovenska vlada namreč deluje kot skupek vrtnarjev (ministrov), ki vsak obdeluje svoj visoko ograjen vrt, kaj je okoli, pa jih v glavnem ne zanima. In, če v vladi ni nikogar, ki bi ga neka zadeva prav posebej zanimala, potem gre to dokaj neopaženo mimo, pri čemer seveda pomaga, če mediji pred tem že poročajo, da je to in to že itak bilo dogovorjeno. In potem vsi mislijo, da je dogovorjeno, če pa bi vprašali vsakega posebej, pa vprašanje, če bi sploh vedeli, da so se o tem dogovarjali.

Podobni mehanizmi seveda delujejo tudi pri poslancih. Ničkolikorat so mi mediji v naprej sporočili, kaj vse je že koalicijsko usklajeno, a usklajevanja sklicana za čez par dni. Medijska krajina v Sloveniji pa je takšna, da novico enega, hitro poberejo drugi in objavijo novico o novici. Zelo podoben članek kot v Dnevniku je naslednji dan objavil rtvslo, mladina in večer.

Vsekakor bo zanimivo spremljati, kakšen bo razplet. Če se bo izkazalo, da bo vlada res naredila tako, kot je napovedano, potem se je vsekakor za vprašati, kakšno vlado imamo, če sprejema odločitve, ki jih nato z levo roko spremeni.

Mimogrede: Koliko kritik o sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer je BMZ služboval od 1998, pred tem pa je bil 5 let ustavni sodnik?

Mimogrede 2: Darijan Košir je seveda tisti Darijan Košir, ki je bil tiskovni predstavnik pahorjeve vlade. Tako, da so mu te mehanizmi popolnoma znani. Kot tudi to, katera je njegova intimna politična opcija. Nič narobe s tem. Vsak ima svojo. Je pa fajn, da se ve.