Danes zapriseže črnec kot predsednik ZDA

Res mi ni jasno, zakaj se izrazu črnec tako izogibajo in uporabljajo novoskovanko “afroameričan”. A indijanci bodo pa po novem američani, belci v ameriki pa evroameričani. Kitajci in ostali poševnooki pa azioameričani. Brez veze. Razen, če ste res prepričani, da so črnci manjvredni, in ta izraz res uporabljate kot žaljivko. V tem primeru se pa verjento ne sekirate kako o njih sploh govorite.

Z izvolitvijo Baracka Huseina Obame, so Američani dali krepko klofuto ostalemu svobodnemu delu sveta, ki se ob tem lahko upravičeno sprašuje, koliko je sploh svoboden. Kdaj bo v Nemčiji kakšen Turk, pardon, islamonemc, postal predsednik vlade? Ali v Združenem kraljestvu kakšen indijec? Ali v Sloveniji kakšen z malce juženjšim poreklom? Saj ne da bi bilo to potrebno, je pa zanimivo, kako je nekaj, še pred meseci popolnoma nepredstavljivega, danes praktično že dejstvo.

Ne glede na to kako so nad Obamo po svetu navdušeni, jih bo zelo verjetno čakalo razočaranje. Obama ne bo kot neki novi mesija odpravil svetovne finančne krize, ne bo odpravil recesije, ne bo končal Izraelsko – Palestinskega spora pa tudi globalnega segrevanja ne. Ne glede na to, da je slednji problem letos dobil povsem nove anti-razsežnosti. Realno lahko le upamo, da se bo Obama z omenjenimi problemi spopadel. Že ocena, kako uspešen je bil pri tem, bo pa predvsem odvisno od tega, ali ste za ali proti njemu.

Sicer pa so inavguracije (inavgurácija -e ž (á) knjiž., redko izročitev česa pomembnega v uporabo, navadno z večjo slovesnostjo, slovesen začetek) lahko tudi zabavne. Na financah, so naredili spisek bolj posrečenih.

Recimo: 13 tisoč dolarjev so ob inavguraciji Richarda Nixona porabili za razprševanje kemične spojine, ki naj bi golobe odvrnila od čepenja na vejah dreves ob poti parade. Golobi so spojino pojedli in v času parade mrtvi padali z dreves. Ali pa Harrison, ki je imel uro in pol zahvalni govor v snežnem viharju, nato pa čez en mesec umrl zaradi pljučnice.