Računovodstvo

Baje ne moreš uiti dvem stvarem – davkom in smrti. No, za smrt še nisem čist prepričan :-)))

In tako je prišel čas, da se malce pozabavam z dohodnino. Do konca januarja moramo namreč poslati vsem, ki smo jim kaj izplačali med letom, še podatke o tem, hkrati pa iste tudi DURSu. Tako da lahko potem napovemo dohodnino, DURS pa to kontrolira. No letos bo sicer malce obrnjeno, ampak princip je isti.

Začelo se je v programu, ki ga sicer uproabljam za računovodenje. Le ta mi je iz podatkov o izplačilih lepo pripravil za najemnine in avtorske, ne pa tudi za izplačila po pogodbi za poslovodenje :-((( No, to pač dodaš. Žal pa tudi šifer pravih ni predlagal, za avtorsko (iz dejavnosti). In ta programje krasno povezan z DURSom. Samo klikneš. In dobiš obvestilo o napaki. Da baje nekje ne bi smelo nič pisatm pa da se ena davčna in ime ne ujemata. Slednje ni nič kritično, ker gre verjetno pač za napako zapisa dvojenga imena. Pač pa prvo ni bilo ravno ok. Jup, program mi je napačno pripravil tisto, kar je že v osnovi obesil pod napačno šifro. Popravim. Ponovim. Spet napaka. Sux!

In lepo naložim program, ki ga za DURS pripravlja RRC, služi pa vnosu teh podatkov, ki se potem izvozijo v eni predpotopni obliki. RRCju gre očitno super dobro. Sicer takšnega kilavega programa ne bi nikoli dali v javnost. Izgleda grdo. Funkcionalno je pa podobno grd. Točno se vidi da so pri razvoju mislili le na sebe, ne pa tudi na uporabnika. Ampak kakorkoli, uspel mi je uvoziti podatke (iste, ki jih je prej DURS zavrnil), nato pa jih uspel poslati na DURS. Ki se je spet pritožil zaradi davčne in imena, ostalo mu je bilo pa ok.

Shranim digitalno povratnico, pa smo. In grem nazaj na DURS da v arhivu pogledam ali sem res oddal. In glej ga zlomka. V arhivu tega dokumenta ni! Jao mene. No, sem pisal na durs, pa da povedo ali je ok, ali ni.

Sicer pa 100 točk in simbolično nagradu tistemu, ki pove kako preveriš digitalno povratnico. Se pravi preveriš njeno avtentičnost. Jaz znam do ene mere, pri točnem preverjanju certifikatov pa se mi ustavi (da niso že zavrnjeni recimo).

No, sedaj gremo pa na bilanco :-))