WebEx prezentacija

MySql me je prijazno povabil, da se udeležim online prezentacije/izobraževanja na temo MySql for Online applications.

Ok, ker sem se kar precej ukvarja z e-učenjem, e-learningom eCampus-om, …. sem že iz tega vidika si šel zadevo ogledat.

Webex je Cisco web meetings and Collaboration sollutions. Velikan Cisco je torej zadaj, kar nekako pomeni, da naj bi bilo vsaj iz tehnične plati vse ok.

Po prijavi se najprej naloži Java client, na katerem naj bi očitno se vse dogajalo. Naložilo in zalaufalo se je brez problema. Za zvok, pa so imeli izisanih ene kup telefonskih številk, kamor pokličeš in imaš zvok. Zanimivo. Večina številk je bila brezplačnih. Sam sem kar preko skype-a poklical na toll-free za USA, in je lepo delovalo. Zanimivo je, da sami niso nič Skypea (ali podobnih opcij) omenjali.

Ker sem se prijavil ene 10 minut prej, sem moral pač počakat. Ti pa lahko povedo, n vmes tudi ponovijo. Da je vse ok, da se še ni začelo, itd…

Pred začetkom se seveda malce razgledam naokoli, in vidim da sem poleg gostitelja, predavatelja, edini udeleženec. Hm. No, ampak čez čas en Sebastjan postavi v Q&A vprašanje, kar pomeni da je bilo več poslušalcev, le da jih ne zlista vsem. Očitno pa nisem bil edini, ki me je zanimal obisk, ker je na eno vprašanje gostitelj odgovoril: Hi Josef – there are approx 130 attendees. Attendees can only see themselves isted in the attendee list though.

Sama prezentacija je bila čist klasična. Kot bi imel powerpoint in predavatelja. Pa marker je uporabljal, da je kaj podkrepil. Drugače pa čista klasika. Tako po vsebini, kot načinu.

Par vprašanj je bilo, ali bodo na voljo slidei in posnetek. Slidei ja, posnetka pa danes žal niso delali, je bil odgovor.

Slednje kaže na to, da je tovrstna oblika še vedno zanimiva predvsem zato, ker nimamo časa, ker smo prezasedeni. In potem kao pogledaš slidee in poslušaš ko imaš čas. Ej ne vem. Po mojih izkušnjah je obupna razlika med prisotnostjo (bodisi fizično bodisi preko interneta) na prezentaciji, kot če potem sam gledaš. Predvsem je pa ključ psihična prisotnost. Brez tega, gre itak vse čez eno uho not, skozi drugo ven.

In na psihično prisotnost pač ne vpliva ravno najbolje, če prezentacijo spremljaš vmes ko še kaj brskaš po internetu.