Entries Tagged as 'Narava'

Zimske radosti

Glede na poročila iz ostalih koncev Slovenije, smo jo pri nas zelo dobro odnesli. Elektrike nam je zmanjkalo le za cirka dve uri, ledeni dež je sicer okoval drevesa, ampak naše jablane, sliva in češnja izgledajo, da bodo prenesla to dodatno težo. Sem se pa danes odpravil malce v gozd pogledat, kaj se je zgodilo tam, in prizor je milo rečeno žalosten.

Kar veliko dreves ni preživelo. Res pa je, da se je to v zgodovini tega gozda že velikokrat zgodilo, in bodo pač pognala nova. Na nek način gre za naravno evolucijo. Močnejši preživi. Kruto a resnično.

[Read more →]

Bornova pot

Bornovo pot sem imel zaradi tunelov ženekaj časa ugledani in danes smo se odpravili jo pogledat. Primerna za začetek sezone, ko še ne veš, v kakšni kondiciji so pohodniki :-)) Urco pa pol gorm urco dol, pa smo.

Pot je enostavna, čeravno nemarkirana. Ampak ni nevarnosti da se izgubite. Tunel je verjetno prehoden tudi brez svetilke, jo pa krepko priporočam. Na več mestih so tudi zajle, ampak bolj za dober občutek kot res potrebne. Na planini Preval postrežejo čaj, štrudel, štruklje.

Vreme je bilo ok, bolj mrzlo kot vroče. Malce vetrovno. Ampak ravno prav za hodit.

Endomondo track, če se ima kdo namen izgubljati. Sicer pa je zaradu tunelov zelo primerno za otroke, da dokaj na začetku, dobijo tisto potrebno veselje in navdušenje.

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore je baje navečji slap oziroma slapovi v Italiji. Ne me označit za nedomoljuba, če zapišem, da v Sloveniji takšnega nimamo. Je pa tale Italijanski slap zabaven. Ko smo se namreč pripeljali v bližino, ni izgledal nič kaj mogočen. Ko pa sem nato parkiral in smo se peš odpravili do njega, se je pa razkril mogočen in zelo vodnat slap. Nekako sem se potolažil, da sem verjento s ceste videl kakšen rob ali kaj podobnega, no, resnica pa se je hitro razkrila.

Slap ima svoj urnik. Gre za to, da se z isto vodo napaja tudi hidroelektrarna, in potem pač spuščajo vodo za turiste, sicer jo pa porabijo za elektriko. Sliši se precej umetno, ampak same lepote slapa to niti ne ogrozi.


[Read more →]

Pomladne fotke

Da ne bom samo s politiko težil in zastraševal že tako prestrašenih ljudi, malce pomladnega cvetja.

Leto 2011 v fotkah

Evo, tako je izgledalo moje leto 2011 v fotkah:

Snežni gradovi pod Peco - Obiskali smo deželo Kralja Matjaža, kjer vsako leto organizirajo izdelavo skulptur iz snega.

Dobeno - Leta 2011 sem se prvič povzpel na Dobeno že 5. februarja.

[Read more →]

Slap Peričnik

V bistvu sem se kar malce zamislil nad dejstvom, da do včeraj še nisem obiskal slapa Peričnik. Obiskal sem ga v organizaciji bolj družinskega planinskega izleda Planinskega društva Onger Trzin. Čeravno v tistih krajih še kar vlada zima, je šlo bolj za sprehod kot pohod. Le zadnji del, je bil malce bolj zoprn zaradi ledu.

[Read more →]

Zimsko tihožitje