Rehabilitacija – 1.-2. teden

Načeloma, naj bi se vodena fizioterapija začela 1 teden po operaciji, vendar sem dobil termin šele čez 3 mesece. Samoplačniško sem si zrihtal kinetec, tako da sem potem 3x na dan razmigaval koleno. Od začetnih 5 do 90 stopinj, sem postopoma prišel na 0 – 90, do -10 – 90 in dva tedna sem na -10 – 120, kar je tudi maksimalni razpon, ki ga Kinetec omogoča. Tole je ta naprava (sam moje noge so mal grše), ki jo tudi sposojajo na dom.

Hkrati pa sem redno delal tudi vaje po spisku. Baje je ključno, čim prej dobiti popolen izteg kolena, ker upognjenost se da dobiti tudi kasneje. In baje, če delaš prehitro na upognjenosti, gre to lahko na račun iztegnjenosti, ki jo je pa težko kasneje pridobiti. Ocenjujem, da sem iztegnjenost do 0 dobil po cirka tednu, negativno pa po dveh tednih.

Prvi dan sem hodil z berglami, nato z eno berglo, po par dneh pa brez. Seveda previdno, ker v kolenu je bilo še vse zakrčeno. Psa sem prvič peljal na sprehod po enem tednu (kakpnih 500m), po dveh tednih grem lahko kakšen kilometer in pol, seveda šepajoč. Po stopnicah po dveh tednih hodim izmenično, gor gre lažje kot dol, za dol se moram nekako prisiliti, da stopam izmenično. Na kolo še ne morem, je v zgornjem položaju potrebno še prevelika upognjenost kolena, čeprav sem že blizu. Sem pa že vozil motor, čeprav dlje kot 30 minut tudi ne bi šlo.

Z kineziologom v KinVital, sva tudi začela vaje za moč, seveda pa predvsem vaje za gibljivost.

Sam sem imel bolečine praktično le prva dva dneva po operaciji. Nato bi bil komot brez tablet, sem pa vseeno jemal Lekadol, ki deluje tudi protivnetno, in verjento pomaga k hitrejši odpravi oteklosti. Redno sem tudi uporabljal mrzle obkladke. Po pogovoru z drugimi, je takšjo stanje predvsem redko. Običajneje so prisotne bolečine, in je za izvajanje vaj, ki pa so v tem obdobju zelo potrebne, se potrebno nafilati s protibolečinskimi zdravili. Sam tega dejansko nisem potreboval. No. bolečine tipično izhajajo iz meniskusa, ki je močno oživčen, sama vez pa ni.

Toliko za prva dva tedna.

Celotna serija o ACL >>>