Operacija ACL

Sprejem dan prej. Ne vem točno zakaj, ker ob napovedani operaciji med 10 in 11, sem moral biti tešč od nekako polnoči naprej, piti pa ne po 5 zjutraj. Kar pomeni, da bi lahko prišel tudi na tešče tisti dan. Ok, ampak so pa imeli čas vse preveriti. To se je dogajalo na začetku avgusta, na enega najbolj vročih tednov. Ampak na ortopediji imajo klimatizirane prostore in v sobi sem bil sam, WIFI je pa tudi delal, tako da mi ni bilo nič hudega.

Artroskopska operacija kolena ne zahteva polne narkoze, zadošča ebiduralno omrtvičenje spodnjega dela telesa, od pasu navzdol, kar pomeni, da lahko potem operacijo spremljaš na monitorju, enako kot vidi operater. Marsikaj se vidi, ampak brez da bi imel dobro znanje anatomije kolena pač ne vidiš nič, tko kot recimo na ultrazvočnih posnetkih jaz ne vidim nič. No, videl sem pa neko rezanje meniskusa, pa vrtanje lukne za vez, na koncu sem pa po moje zaspal, ali pa so mi še neka dodali, da sem zaspal. Ne vem. Operacija uspela, so mi rekli, pacient preživel. Aja, časa je bilo dovolj, da so mi uredili meniskus in rekonstrukcijo križne vezi.

Operacija končana, sledi rehabilitacija, ki naj bi trajala vsaj 6 mesecev.

Že naslednji dan je prišla fizioterapevtka, da naj se poiskusim postaviti na noge. Brez bergel. Sem probal, ni šlo. Z berglami, brez zajtrka, se mi je pa zvrtelo v glavi. In sva končala. Po zajtrku in počitku, pa je prišla ponovno, in sem na berglah uspešno odhodil po hodniku, tudi po stopnicah, gor in dol. Tudi pritisnil sem lahko na nogo. Dovolj, da sem začutil, da bolečine, ki je bila prisotna pred operacijo ni več. Ok, res pa sem bil še malce pod vplivom protibolečinske terapije.

Potem mi je prinesla še Kinetec, to je mehanska naprava namenjena pasivnemu razmigavanju kolena, ki mi ga je razmigavala kakšno uro, morda uro in pol. In še par vaj na postelji.

Prva noč je bila malce naporna, zaradi bolečin, res pa nisem vzeltablet, kot so mi naročili. Pa ne zanalašč, pač nisem razumel.

Naslednji dan pa domov. Skupaj s slikami vaj, ki naj jih delam doma.

Celotna serija o ACL >>>