Cerarjev odstop

Cerar je odstopil, ker se je zapletel v nerazvozljivo zmedo, ki jo je sam povzročil. Z odstopom obdži privilegije predsednika vlade, brez obveznosti.

Da ima Cerar težave s koalicijskima partnerjema je znano že dolgo. Erjavec se mu je že večkrat javno posmehoval, nenazadnje pa ni za spregledati Erjavčeve izjave kmalu po volitvah, ko ga je označil za “zgodbo za eno leto”. Erjavec je pameten (predvsem za svojo rit). Vedel je, da je Cerar dobil visoko podporo, da mu torej pripada mesto predsednika vlade, sam se je pa tudi naučil, da je vladati težko, zato se je zgrebel za manj opazne resorje, kjer so lahko dokaj v miru prevetrili vlado. Malce se mu je sicer zalomilo z prisluhi, ampak njegov namen je bilo, da pač čaka.

SD je dobil udarec z odstavitvijo Vebra in od tedaj naprej nikoli več niso bili pravi zaveznik. Cerar je torej bil skupaj z neugodnima koalicijskima partnerjema, torej je v bistvu on žrtev in ne krivec razpada koalicije.

NE! Cerar je ne glede na vse to, prodajal svojo zgodbo kako je rešil Slovenijo in prinesel politično stabilnost. V obraz je lagal Sloveniji in svetu. Lagal, da se je lahko na rokometne tekme prevažal z vladnim avionom, da je užival privilegije, ki gredo predsedniku vlade, da se je napajal na prividu moči, ki mu jo daje ta položaj.

[youtube p7dj4NuhPj8]

Delo njegove vlade, je bila ena sama histerija. Eno samo odzivanje na dogodke, ki bi jih lahko z razumnim pristopom preprečili. Glavnina njegovega obdobja je bilo delo za PR (Public Relation) ne državo, pa še ta mu je na začetku hudo škripal, na koncu pa so ga kar popravili.

Ni Vili Kovačič tisti, ki mu je “zjebal” 2. tir. Niti sodišče. Sam je kriv. Najprej, ker je z glavo skozi zid silil s svojo rešitvijo, brez, da bi vsaj za trenutek poslušal koga drugega. Vili pa se odpravil na pohod po inštitucijah (referemdum, sodišče,…) in uspel. Enako maketa. Ko imaš fiksacijo ideje, da želiš Foto termin pred volitvami, se pač ne gleda na pravila. Mora namerno, morda nenamerno. Zdravstvena reforma. Goniš svoje do bridkega konca. In vmeš sprejmeš zakone, ki ne spreminjajo nič, niti tistega, kar bi lahko spremenili in z majhno spremembo dosegli velik rezultat. Tudi odvzem mandata Janezu Janši je iz tega histeričnega spiska.

In ob takšnem histeričnem pristopu predsednika vlade, ni čudno, da je najbolj branil svoje histerične minisre. Milojka Kolar Celarc in Boris Koprivnikar. Kaj imata skupnega? Veliko napovedi, veliko fototerminov, nič rezultatov.

Ni čudno, da so se tega koalicijski partnerji naveličali, in pač iskali svojo pot. Da ne bo pomote, ne opravičujem niti SD niti Desusa, razumem pa, da se v takšni vladi niso počutili dobro. Ampak so vstrajali. Ker ministrstvo prinese dva avtobusa služb, kot vedo povedat nekateri. V tej vladi, klede na porast zaposlovanja, še veliko več.

Sicer pa, koliko je vlada sploh bila vlada? Ali ni že pred letom dejansko funkcijo vlade prevzel vrh koalicije? Če ste pozorno spremljali poročanje medijev, se je v zadnjem letu močno povečala omemba “bomo odločili na vrhu koalicije, vrh koalicije je,…” Cerar je dobil nezaupnico koalicije že davno nazaj, in očitno je zadeve vodil neformalni sovjet koalicije, da se je Cerar lahko prepuščal užitkom sedenja na najvišjem fotelju.

Je Cerar s svojim odstopom, pokazal da ima jajca? Ni jih pokazal, ko je šlo za privatizacijo Telekoma in NLBja. Ni jih pokazal, ko se je reševalo Savo. Ni jih pokazal, ko je bilo treba izvesti zdravstveno reformo. Brezjajčno je izpolnjeval odločitev Ustavnega sodišča o financiranju šolstva. Ne, nihče mi ne bo govoril, da se je pa sedaj pokazal kot dec.

Moram priznati, da je s svojim odstopom presekal gordijski vozel plačnih pogajanj in stavk. Morda na za državo najboljši način. Morda, to bomo še videli. In ja, moško dejanje bi bilo, da bi na zadnji predlog vlade sindikatom, vezal svojo zaupnico, in v kolikor le tega ne bi sprejeli, bi odstopil. Ampak Cerar ni odstopil zaradi tega. Odstopil je, ker bi ga pred volitvami opozicija, partnerji in mediji nabijali zaradi nesposobnosti pri izvedbi 2. tira, z maketo na vrhu, zaradi stavk, zaradi NLBja…. Odstopil je, kot je lepo ugotovil Matej Lahovnik, ker bo sedaj volitve lahko pričakal brez dolžnosti pa vseeno s pravicami in privilegiji predsednika vlade. Ker bo lahko sedaj razlagal, kaj on vse bi, pa ne more.

Napoved: SMC bo prišla v parlament s par poslanci. Podprla bo naslednjo levo vlado, imela ministra ali dva. Če se bo vse lepo poklopilo, bo Cerar predsednik Državnega zbora. Slovenija pa bo s strahom pričakovala naslednjo finančno krizo.