Fake news v praksi (na nacionalnem programu)

“Predsednik vlade je sicer ponovil, da razmere na področju migracij vzbujajo zaskrbljenost, povečuje se število migrantov, spremenila pa se je tudi njihova struktura tem pa se je povečala možnost da so med njimi ljudje, ki pomenijo varnostno tveganje.”

To je danes v sklopu druge jutranje kronike povedala napovedovalka v tekstu, ki je neposredno sledil izjavi predsednika vlade glede zakonskih sprememb povezanih z migranti.

Lepo bi bilo, da bi o tej spremenjeni strukturi, povedali kaj več. Ker sicer celotna zadeva izpade kot poceni vladni PR. Neki zadevi precej lažje verjamemo in jo vključimo v svoj miselni okvir, če sledi nekim ustaljenim vzorcem, recimo vzrok -> posledica. Tako sprememba zakonodaje v času, ko so dejansko begunci ali migranti protizakonito korakali čez Slovenijo, ne bi potrebovala nobenega dodatnega pojasnila. Da pa se spremembe dogajajo z 1 letnim zamikom, pa je že dobro poiskati vzrok, da se sprememba zdi bolj logična. In potem na hitro navržeš “sprememba strukture”.

Pri čemer je seveda jasno, da, če se je spremenilo število se spremeni tudi struktura. Če smo od par 1000/dan prešli na par 10/dan je jasno, da je njihova struktura drugačna. Ampak ali ta spremenjena struktura to spremembo dejansko opravičuje?

Dokler ta sprememba strukture ne bo podkrepljena z konkretnimi podatki, od kje izhaja ta ocena in kaj dejansko pomeni, niso takšne izjave nič drugega kot fake news v praksi. Naši, slovenski. Na slovenskem nacionalnem radiju. Na začetku, ene najbolj poslušanih oddaj.

Dodatno:

Glede na 1. komentar sem šel malce pogledat in ja, Cerar je to res izjavil, celo povedal, za kakšno spremembo gre. V bistvu ne gre več za masovne migracije (beguncev) ampak za manjše skupine nezakonitih migrantov. Jasno te dve zadeve nimajo enake strukture. Ampak za manjše skupine nezakonitih migrantov zapiranje meje vsekakor ni potrebno. To je osnovna REDNA funkcija VSAKE države.